Hlavní obsah

Švýcarský magazín psal o Romech z Východu jako o lumpech, teď je pod palbou kritiky

Bern

Vlnu kritiky vyvolal svými články o kriminalitě východoevropských Romů švýcarský magazín Die Weltwoche. Čelit musí i trestním oznámením kvůli rasismu, napsal portál welt.de.

Foto: Repro Weltwoche.ch

Přebal magazínu Die Weltwoche

Článek

„Přijdou, kradou a jdou,“ zní titulek jednoho ze tří sporných článků v posledním vydání časopisu s podtitulem „Romové přicházejí: Loupežné výpravy do Švýcarska“. Téma doprovází fotografie romského chlapce s pistolí, kterou míří rovnou na čtenáře.

Die Weltwoche připisuje východoevropským romským klanům "velký podíl" na "vzrůstající kriminální turistice". Romové podle redaktorů stojí také za narůstající pouliční prostitucí ve Švýcarsku.

Časopis nicméně dodává, že přesná čísla v souvislosti s romskou kriminalitou neexistují, protože policie rozlišuje jen státní a ne etnickou příslušnost.

Vyvolali pobouření

Die Weltwoche již čelí trestním oznámením nejen ve Švýcarsku, ale také v Rakousku a Německu. Nyní se případem chce zabývat i švýcarská federální komise proti rasismu.

Kritici šéfredaktorovi Rogeru Köppelovi mimo jiné vytýkají, že "celé etnikum o asi osmi až 12 miliónech lidí degradoval na nejtěžší kriminálníky".

Portál welt.de připomněl, že pro Die Weltwoche to v posledních týdnech není první kontroverzní vydání. Před nedávnem totiž vydal článek o "Řecích Švýcarska", ve kterém vyčítal "středomořský šlendrián" francouzsky hovořícím Romandům, jak se říká frankofonním obyvatelům západošvýcarských kantonů. V textu se uvádí, že pracují méně než ostatní Švýcaři, ale berou vyšší penze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám