Hlavní obsah

Peníze nemá ani řecká policie. Nabízí strážníka za 30 eur na hodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Nedostatek financí ve státní kase dohnalo ke krajnímu kroku i řeckou policii. Své služby nabízí i soukromníkům, kteří si ozbrojeného policistu mohou objednat za 30 eur (745 Kč)na hodinu. Hlídkové vozidlo je vyjde na 40 eur (přibližně 1000 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Policisté v Aténách

Článek

Země bojuje s vysokým dluhem a neustále balancuje na pokraji bankrotu. Řecké ministerstvo pro ochranu občanů, pod které policie spadá, nová opatření zdůvodnilo snahou alespoň částečně pokrýt náklady na její provoz a získat i nějaké peníze na modernizaci jejího vybavení. Zároveň ale upozornilo, že pracovat za peníze pro soukromníky hodlá pouze ve výjimečných případech, kdy policistů není zrovna zapotřebí v akutních situacích.

Jako příklad, kdy mohou být policisté pronajímáni, uvádějí úřady ochranný doprovod nebezpečného materiálu nebo uměleckých děl po veřejných komunikacích, osobní ochrana nebo bezpečnostní dohled nad natáčením filmů nebo reklam.

Pronajmout si půjde i policejní člun za 200 eur (bez mála 5000 Kč) na hodinu nebo i vrtulník za 1500 eur (37 200 Kč).

Ministr o ničem nevěděl

Doposud všechny tyto služby zajišťovala policie zdarma, čímž se jí dostávalo v minulosti často velké kritiky, když například zajišťovala ochranu politikům či vysoce postaveným byznysmenům spojeným se státními podniky a jejich rodinám či vzdálenějším příbuzným.

Nový řecký ministr pro ochranu občanů Michalis Chrysochoidis se o nových poměrech ve svém resortu dozvěděl až prostřednictvím tisku, což dal svým podřízeným už nelibě najevo, podotkly místní zdroje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám