Hlavní obsah

Odbory chtějí v EU zakázat kadeřnicím podpatky, hodinky a snubní prstýnky

Brusel/Londýn
Aktualizováno

Bruselští úředníci se musí zabývat dalším absurdním nápadem, nad kterým se mnohým zvedne obočí, zda to skutečně patří do jejich kompetence. Podle zvažovaného návrhu sdružení majitelů salónů EU Coiffure a odborářů z UNI Europa Hair & Beauty by kadeřnice napříště neměly mít povoleno nosit boty na podpatcích, ale pouze obuv s protiskluzovou podrážkou. Neměly by také nosit hodinky a šperky, a to včetně snubních prstýnků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podpatky nemají nosit, aby neuklouzly. Prstýnky mají být zapovězeny z hygienických důvodů. Naopak má být omezen počet hlav, které mohou ostříhat, uvedl britský list Daily Mail.

V textu mimo jiné stojí: "Abychom přispěli ke zdravému a vyváženému mentálnímu prostředí, zaměstnavatel by měl zajistit pečlivou přípravu práce a pracovní organizace (odbory) přispět k optimalizaci zdrojů a předcházení emocionálních kolapsů".

Bruselští úředníci připustili, že není zcela jasné, co to znamená, ale uvedli také, že zřejmě "něco jako omezení pracovní doby".

Ministr je zděšen

Britská Národní federace kadeřníků uvedla, že tento plán by přišel branži na tři milióny liber ročně. Britský ministr pro zaměstnanost Chris Grayling je zděšen: "Měli bychom vytvářet pracovní místa, ne je likvidovat. Tento druh hlouposti musí skončit. Nemá to žádný smysl a já udělám vše, abych to zastavil."

Evropská komise většinou podobné návrhy akceptuje, jestliže se na nich shodnou sociální partneři, tedy odbory se zaměstnavateli. A tento měsíc má být podepsána dohoda mezi skupinou majitelů kadeřnických salónu EU Coiffure a odbory UNI-Europa Hair and Beauty. Právě tyto organizace jsou sociálními partnery EK, která posléze předkládá návrhy zákonů.

Plánovaná nařízení by mohla platit ve všech 27 zemích EU. Aby se tak stalo, musely by ji schválit nejen orgány EU, ale také všechny členské země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám