Hlavní obsah

Papež Benedikt XVI. zahájil tradiční velikonoční vigilie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce věřících v čele s papežem Benediktem XVI. se v sobotu po setmění ve Vatikánu zúčastnily velikonoční vigilie. Jde o tradiční bohoslužbu slouženou v noci z Bílé soboty na neděli Zmrtvýchvstání Páně.

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

Před bazilikou svatého Petra byl zažehnut a posvěcen velikonoční oheň, který byl po setmění na svíci přenesen do ztemnělého kostela. Svíce s velikonočním ohněm symbolizuje zmrtvýchvstání Ježíše. Hlava římskokatolické církve pak v kázání vyjádřila obavy z toho, že lidstvo tápe v temnotě a není schopné rozlišovat mezi dobrem a zlem.

"Skutečně ohrožující temnotou je pro člověka to, že dokáže vidět a vyhledávat hmotné, materiální věci, nevidí ale, kam jde svět a odkud kráčí," řekl papež v kázání. O materiálních věcech člověk hodně ví, "ale to, co je za nimi, bůh a dobro, se nám už nedaří rozpoznat," uvedl podle agentury AP Benedikt.

Foto: ČTK/AP

Hlava římskokatolické církve v kázání vyjádřila obavy z toho, že lidstvo tápe v temnotě a není schopné rozlišovat mezi dobrem a zlem.

"Pokud bůh a mravní hodnoty, rozdíl mezi dobrem a zlem, zůstávají v temnotě, potom všechna ostatní ´světla´, pomocí kterých se k nám podobně nepředstavitelné technické vymoženosti dostávají, nejsou pouze pokrok, ale i nebezpečí, která nás a svět ohrožují," prohlásil také.

Papež hlavní lodí k centrálnímu oltáři přijel na pohyblivé plošině, kterou používal již v uplynulých měsících. Podle Vatikánu se tak má zabránit zbytečnému vysilování papeže. Během několikahodinové ceremonie Benedikt podle webu vatikánského rozhlasu Radio Vaticana do církve křtem a biřmováním přijal osm dospělých z Albánie, Itálie, Kamerunu, Německa, Slovenska, Turkmenistánu a USA.

Foto: Reuters

Ceremonie trvala několik hodin

Velikonoční vigilie už nejsou součástí Bílé soboty, patří již k nedělním obřadům, kdy si křesťanští věřící připomínají podle tradice zmrtvýchvstání Páně. Proto se tento obřad slaví sice v sobotu, ale až po setmění.

Nejvyššího představitele katolické církve, kterému bude 16. dubna 85 let, čeká náročný program také v neděli. Už od rána ho budou na Svatopetrském náměstí očekávat tisícové zástupy věřících z celého světa. Oslavy budou pokračovat velikonoční mší, na kterou v poledne naváže papežovo slavnostní poselství Městu a světu (Urbi et Orbi) a požehnání.

Foto: Reuters

Během několikahodinové ceremonie Benedikt do církve křtem a biřmováním přijal osm dospělých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám