Hlavní obsah

Slovák žádá, aby ho vyškrtli ze seznamu voličů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Z důvodu znechucení z politiky žádá Juraj Weiss z Bratislavy, aby ho vyškrtli ze seznamu voličů. Ústřední volební komise tvrdí, že tento úkon není možné vykonat. Předčasné parlamentní volby se na Slovensku konají 10. března.

Článek

Weiss žádá, aby jeho jméno nefigurovalo ve voličských seznamech. „Situace je taková, že není z čeho vybrat. Chci dosáhnout toho, aby se můj hlas nerozpočítával mezi strany, kterým svůj hlas nechci dát,“ řekl Weiss televizi Markíza.

Pokud při současném volebním systému dá volič hlas straně, která nepřekročí pět procent potřebných pro vstup do parlamentu, jeho hlas de facto získá jedna ze stran, která se do parlamentu dostane.

Šéf Ústřední volení komise Péter Nyilfa tvrdí, že žádost občana o vyškrtnutí z voličského seznamu nemá kdo řešit. Občan má možnost nezúčastnit se voleb.

Na nedávných demonstracích proti korupci v politice se objevil transparent, který vybízel občany, aby do hlasovací schránky demonstrativně hodili prázdnou obálku. „Prázdná obálka se za hlas nepočítá. Zvyšuje to účast na volbách, ale hlas je neplatný,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva vnitra Gábor Grendel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám