Hlavní obsah

Velení protiraketového štítu bude v Německu

Brusel/Berlín

Velitelské středisko protiraketového štítu, který rozmístí Severoatlantická aliance v Evropě, bude sídlit v Německu. Ve čtvrtek to uvedl v Bruselu nejmenovaný diplomatický zdroj na okraj schůzky ministrů obrany NATO. Velitelské středisko má podle diplomata začít fungovat po květnovém summitu NATO v Chicagu.

Foto: Profimedia.cz

Americká základna Ramstein

Článek

Zdroj agentuře AFP řekl, že velitelské středisko systému protiraketové obrany NATO bude v západoněmeckém Ramsteinu. Německý ministr obrany Thomas de Maiziere se k tomu zatím nevyjádřil, i když o štítu hovořil.

Podle ministra bude „stacionární protiraketová obrana v Německu určená proti hrozbě z Blízkého východu, zejména z Íránu. „Německo si dokáže představit, že střely Patriot, které v něm už jsou, budou součástí tohoto systému.“

NATO se už před časem rozhodlo, že vybuduje vlastní protiraketovou obranu, jejímž základem bude protiraketový systém Spojených států. Protiraketový štít má být uveden do provozu v letech 2018 až 2020. Na štítu se budou podle AFP podílet i další země, mimo jiné Polsko, Španělsko, Rumunsko a Turecko. Ve Španělsku bude mít základnu americká loď s antiraketami.

USA a Rumunsko loni podepsaly dohodu o vybudování základny protiraketového štítu na rumunském území.[celá zpráva]

Z rozhodnutí neplyne, jaká bude role ČR a zda se stále zvažuje, že by v ní bylo americké centrum včasného varování.

Úlitba Německu

Zpráva přišla v době, kdy má být z Německa stažena velká část amerických jednotek dislokovaných v Evropě. Ale i po stažení bude nejvíce amerických vojáků v Evropě umístěno v Německu a bude to strategicky významná síla, řekl německý ministr obrany.

V Ramsteinu je jedna z největších základen, kterou využívá americké letectvo.

Odpor Ruska

Štít vzbuzuje velkou nevoli v Rusku, i když se od původní podoby ustoupilo a americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová opakovaně uvedla, že není určen proti Rusku, ale proti Íránu a dalším zemím vyvíjejícím rakety.

Reklama

Výběr článků

Načítám