Hlavní obsah

Ruskou sondu mohli vyřadit Američané, naznačil šéf Roskosmosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vedení ruské vesmírné agentury Roskosmos naznačilo, že za selháním sondy Fobos-Grunt mohla být sabotáž ze strany Spojených států. Trosky sondy, která mířila k Marsu, dopadnou na Zemi zřejmě v sobotu.

Foto: ČTK/AP

Ruská sonda Fobos-Grunt

Článek

"Nechceme nikoho obviňovat. Dnes ale existují velmi mohutné prostředky vlivu na kosmické aparáty, jejichž použití nelze vyloučit," řekl šéf Roskosmosu Vladimir Popovkin v úterním rozhovoru pro list Izvestija. Podle něj je ale podezřelé, že k častým poruchám ruských kosmických raket dochází v době, kdy se pohybují na opačné straně Země, tedy tam, kam ruské kontrolní přístroje nedosahují.

Hlavním problémem mise k měsíci Marsu Phobosu byl ovšem nedostatek peněz, podotkl Popovkin. „Omezené prostředky předurčily volbu riskantních technických řešení a zproblematizovaly celou misi. Byli jsme navíc vázáni sliby, které jsme dali Evropské vesmírné agentuře a čínským partnerům, kteří se projektu účastnili. Kdyby ke startu Fobosu-Grunt nedošlo v roce 2011, byli bychom mohli sondu vyhodit a pět investovaných miliard rublů odepsat," řekl.

Trosky se řítí k Zemi

Inženýři nad sondou Fobos-Grunt ztratili kontrolu krátce po jejím listopadovém vypuštění. Očekává se, že asi 30 jejích úlomků dopadne na Zemi během víkendu, a to zřejmě v sobotu do Indického oceánu asi 1700 kilometrů západně od Jakarty. Trosky, které se řítí k Zemi, mají celkovou hmotnost kolem 200 kilogramů.

Rusové usilovali už na konci 80. let o cestu k Phobosu, ale ani tehdy se jim to nepodařilo. Jedna sonda selhala těsně u marsovského měsíce, druhá záhy po startu.

Kromě listopadového neúspěchu se sondou se Roskosmos v loňském roce potýkal také s havárií nákladní kosmické lodi Progress nad Sibiří i zřícením rakety Sojuz s vojenskou družicí Meridian.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám