Hlavní obsah

Sběratel dívčích těl vyhrabával a skladoval v bytě oběti tragédií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nižnyj Novgorod

Policie v ruském Nižném Novgorodu se snaží vypátrat, komu patřila těla, která měl v bytě místní historik Anatolij Moskvin. Podle Komsomolské pravdy se ukázalo, že si vybíral ženské oběti tragických událostí. Ty pak vykopal a vysušená skladoval doma, kde je navlékl do různých kusů oděvů jako panenky.

Článek

Moskvin ukázal policistům místa, u nichž si vzpomněl, že tam těla vykopal. Policisté kontaktují pozůstalé u hrobů, které Moskvin označil. Přiznal, že navštívil 150 hrobů. Vykopal ostatky na čtyřech hřbitovech, nebral však vždy celá těla, ale jen vnější části nebo třeba jen hlavy. Zatím se ví, že vybral těla ze 14 hrobů na Rumjancevském hřbitově a 12 ostatků na hřbitově Červená Etna.

Celkem 26 těl z domácí nekropole už bylo odvezeno do laboratoře, kde se provádějí histologické zkoušky, jež by měly napomoci identifikaci. Výsledky testů ale budou známy nejdříve za měsíc. Celkový počet těl ale není znám, uvádělo se, že jich bylo 29, ale mohlo to být i více.

Foto: Reuters

Jedno z mrtvých těl v bytě Moskvina oblečené na plyšový medvěd

Hledal souvislost mezi jmény a osudy

Současně se ukázalo, že si Moskvin vybíral těla obětí, které zahynuly za hrozných katastrof. Většinou šlo o oběti tragických událostí, které měly široký ohlas ve společnosti. O oběti věděl historik všechny podrobnosti. Snažil se najít spojení mezi jménem zemřelého a jeho osudem.

Také se je snažil restaurovat a vytvořit zdání, že nejsou mrtvá. Do těl jim dával hrací skříňky a přehrávače, aby se zdálo, že mohou zpívat, uvedl server lifenews.ru.

Policii se dlouho Moskvina nedařilo dopadnout, i když do začátku listopadu, kdy ho zatkla, evidovala 12 případů hanobení hrobů. A mezi podezřelými byl i milovník hřbitovů Moskvin.

Foto: Reuters

Jedno z mrtvých těl v bytě Moskvina

Nemohli ho však hned zadržet, protože proti němu neměli dost důkazů. Choval se velmi obezřetně a mazaně. Když nějaký hřbitov navštívil a vybral v něm hrob, snažil se vše uvést do původního stavu, aby nikdo nic nepoznal. I v případech, kdy se podařilo zhanobení hrobu zjistit, policisté na hřbitově marně stavěli hlídky. Moskvin byl už na jiném hřbitově.

Při vykradačských návštěvách se také řídil počasím. Vyrážel až kolem šesté večer, a to pouze, když pršelo už od dvou.

Nakonec ho ale mohli dopadnout, protože u jednoho z hrobů zanechal v měkké a vlhké hřbitovní půdě otisky svých bot velikosti 43 a také nádobu s barvou, na které byly otisky prstů. Policie tak za ním mohla přijít a obvinit ho.

Moskvin si označoval hroby, které nevybral, zakrýval na nich podobizny obětí. To udělal na tatarském hřbitově ve městě Vozmožno. Na výše zmíněných hřbitovech v Nižném Novgorudu se to týkalo 70 náhrobků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám