Hlavní obsah

Norsko otevírá ostrov Utoya po červencovém teroristickém masakru

Utoya

Norsko v pondělí poprvé od červencového teroristického útoku radikála Anderse Behringa Breivika zpřístupnilo pro novináře ostrov Utoya v jezeře severozápadně od Osla. Ostrov byl dosud uzavřen kvůli policejnímu vyšetřování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Norsko po střelbě otevírá ostrov Utoya Video: Reuters

 
Článek

Možnosti navštívit dějiště hrůzného činu, kde 22. července zahynulo 66 vesměs mladých lidí, využilo na 150 zástupců médií. Jde o první krok, úřady postupně ostrov zpřístupní pro celou veřejnost, napsala agentura AP.

Podmínkou zpřístupnění ostrova ale je, aby návštěvníci respektovali pietu místa. To organizátoři zdůraznili i zástupcům médií.

Foto: Reuters

Norské komando dorazilo na ostrov Utoya. Vyděšení lidé se stále schovávají před šílenou střelbou.

"Sponzoři již přislíbili 32 miliónů norských korun (asi 102 miliónů Kč) na renovaci ubytovacích a rekreačních zařízení na ostrově, úpravu fotbalového hřiště a basketbalových kurtů," řekl šéf mládežnické organizace sociální demokracie Eskil Pedersen. Největší budova na ostrově ale zřejmě bude stržena a na jejím místě vznikne nová, "protože se v ní stalo mnoho hrozných věcí," dodal.

Podle něj budou na ostrově obnoveny i mládežnické tábory, nebylo ale zatím rozhodnuto, od kdy to bude. Strana také plánuje vybudování pomníku událostí na Utoyi.

Reklama

Související články

Breivik volal policii dvakrát

Anders Behring Breivik, který v červenci v Oslu a na ostrově Utoya zabil 77 lidí, z ostrova dvakrát volal policii, než byl zadržen. Ve čtvrtek to potvrdily...

Výběr článků

Načítám