Hlavní obsah

Po celém Slovensku hoří svíčky pro hokejistu Demitru

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Ve čtvrtek se na mnoha místech Slovenska uskutečnila vzpomínka na zesnulého kapitána národního mužstva Pavla Demitru. Největší shromáždění fanoušků se konalo v Bratislavě před zimním stadiónem, kde se na letošním mistrovství světa Demitra představil naposledy s kapitánským céčkem na hrudi.

Článek

K fotografii zesnulého hokejisty a k slovenskému dresu s číslem 38 položily stovky lidí květiny a svíčky. „Byl to můj neoblíbenější hráč národního mužstva. Pevně jsem doufal, že i když se s reprezentací rozloučil, ještě našemu národnímu mužstvu pomůže a vrátí se,“ řekl Právu fanoušek Peter z Bratislavy.

„Demitra byl nejlepší. Je nám to strašně líto,“ dodala jeho přítelkyně Eva, která měla slzy na krajíčku.

Značná část fanoušků měla oblečená černá trička, reprezentační dresy, mnozí z nich s Demitrovým číslem 38. „Ve škole jsme dnes spontánně udělali nástěnku s fotografií našeho kapitána. Ani tady nemůže chybět většina třídy,“ říká středoškolák Tomáš.

Foto: Ivan Vilček, Bratislava, Právo

V Primaciálním paláci v centru Bratislavy byla vystavena kondolenční kniha, kde se rovněž shromažďovalo mnoho obyvatel a návštěvníků hlavního města.

BEZ KOMENTÁŘE: Kondolenční kniha pro Pavla DemitruVideo: Ivan Vilček, Právo

Školu a stadión pojmenují po Demitrovi

Po zesnulém kapitánovi slovenské hokejové reprezentace Pavlu Demitrovi pojmenují školu v Dubnici nad Váhom, kterou navštěvoval, a zimní stadión v Trenčíně, kde Demitra hrál.

Po zesnulém kapitánovi slovenské hokejové reprezentace Pavlu Demitrovi pojmenují školu v Dubnici nad Váhom, kterou navštěvoval, a zimní stadión v Trenčíně, kde Demitra hrál.

„Paľo byl jedním z prvních žáků naší školy hned po jejím otevření. Nastoupil k nám do druhé třídy a chodil u nás až do deváté třídy. Na oslavě třicátého výročí vzniku naší školy měl být Paľo nejčestnějším hostem. Žel, jeho židle zůstane prázdná,“ uvedl ředitel školy v Dubnici nad Váhom Ferdinand Brunovský.

Foto: Ivan Vilček, Bratislava, Právo

Vzpomínka na Pavla Demitra v centru Bratislavy

Gól za půl miliónu dolarů

Fanoušci vzpomínají na úžasné gesto Pavla Demitry v sezóně 1996/1997, kdy hrál v klubu St. Louis. Před prázdnou brankou soupeře přihrál spoluhráči, i když tato přihrávka pro něho znamenala ztrátu bonusu ve výši půl miliónu dolarů. Deník Sme připomíná, že Demitra měl ve své smlouvě bod, který se považoval za téměř nesplnitelný. Pokud v sezóně dosáhne minimálně 90 bodů za góly a asistence, má v dalších dvou sezónách nárok na zvýšení mzdy o 250 tisíc dolarů.

Před posledním utkáním základní části v Los Angeles dělil Demitru od dosažení tohoto motivačního bonusu jediný bod. Stačila mu asistence, nebo gól. St. Louis vedli na ledě Los Angeles 3:2 a domácí ve snaze vyrovnat odvolali brankáře. Po buly se zmocnil puku Demitra a řítil se na opuštěnou klec Los Angeles. Mohl pohodlně skórovat, ale ve zlomku vteřiny si uvědomil, že společně s ním je na ledě spoluhráč Scott Young, kterému chyběl jediný gól k získání bonusu 300 tisíc dolarů za 25 branek v sezóně. Demitra se proto snažil Youngovi přihrát. Kotouč však zachytil český obránce Los Angeles Jaroslav Modrý, čímž gólu zabránil.

Vedení klubu St. Louis se zachovalo velkoryse a oběma hráčům nakonec bonusy vyplatilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám