Hlavní obsah

Národní strana žádá zákaz minaretů na Slovensku

Právo, Ivan Vilček

Opoziční Slovenská národní strana (SNS) chce zakázat výstavbu minaretů zemi. „V Bratislavě, ani jinde na Slovensku není místo pro minarety,“ uvedl v pátek na tiskové konferenci místopředseda strany Andrej Danko.

Foto: Profimedia.cz

Minaret. Ilustrační foto

Článek

SNS chce předložit novelu stavebního zákona, která by měla obsahovat zákaz staveb, které narušují vzhled okolí, včetně minaretů. Místopředseda strany zdůraznil, že novela není namířena proti islámu jako náboženství, ale zároveň dodal: „Islám preferuje jiné formy trestů a soužití. Je to jasný střet s naším právním systémem. Přistěhovalci by se měli přizpůsobit.“

Islámská nadace na Slovensku reagovala prohlášením, že SNS chce na Slovensku zakázat doplněk mešit, které v zemi neexistují. Výstavba mešity v Bratislavě byla městským zastupitelstvem opakovaně zakázána.

„Chápeme, že problematika maďarské a romské menšiny už přestává být populární a SNS chtěla vyvolat dojem, že je 'in', protože otázka muslimů momentálně v Evropě velmi rezonuje,“ uvedla v prohlášení Islámská nadace na Slovensku, která má asi 5000 členů.

Multikulturalismus selhal

Slovenský kabinet tento týden schválil návrh migrační politiky země s výhledem do roku 2020. „Vítáme legální migranty, ale nebudeme kvůli nim měnit naše zvyky ani hodnoty, ani tradice a očekáváme, že je budou respektovat,“ řekl ministr vnitra Daniel Lipšic.

Ministr zdůraznil, že migranty vnímá jako hosty. „Oni se jako hosté musí chovat,“ dodal s tím, že pokud hodnoty hostitelské země akceptovat, musí jít jinam.

„Multikulturalismus selhal. Podmínkou migrace musí být plná integrace a akceptování kultury a tradicí Slovenska. Máme dost segregovaných osad. Nepotřebujeme vytvářet nové segregované komunity,“ dodal Lipšic. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám