Hlavní obsah

Část společnosti je chorá, říká Cameron a nasazuje vodní děla

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská policie bude smět proti výtržníkům v ulicích použít vodní děla i gumové projektily. Ve středu to oznámil britský premiér David Cameron po schůzce krizového štábu. Vláda podle něj udělá všechno, aby byl obnoven pořádek. Premiér v razantním projevu označil části britské společnosti za choré.

Foto: Suzanne Plunkett , Reuters

Britský premiér David Cameron označil části společnosti za choré.

Článek

„Nějaké pokrytecké obavy o dodržování lidských práv nám nezabrání ve zveřejňování fotografií (podezřelých) a v zadržování těchto jedinců. Musíme bojovat a protiútok už je podnikán. Byli jsme svědky toho nejhoršího na Británii, ale také toho nejlepšího, neboť milióny lidí podepsaly na Facebooku petici na podporu policie a lidé se také dobrovolně jali uklízet ulice,“ prohlásil Cameron.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v ManchesteruVideo: Reuters

„Části naší společnosti nejsou jen rozvrácené, ale choré, abych byl upřímný. Když vidíme dvanáctileté, třináctileté rabovat, je jasné, že něco v naší společnosti je strašně špatně. V částech společnosti jasně chybí smysl pro odpovědnost. Lidem je dovoleno, aby si mysleli, že jim svět něco dluží a jejich chování nemá žádné důsledky,“ pokračoval premiér.

Vláda a policie se zatím nasazení důraznějších donucovacích prostředků vyhýbala, neboť tyto jsou považovány spíše za průvodní znaky autoritářských režimů. V té souvislosti je pikantní, že situaci v Británii chce na půdě OSN řešit Írán a Libye.

„Naše priorita je teď jasná – podnikneme vše nezbytné k nastolení pořádku v ulicích,“ varoval výtržníky, kteří čtvrtou noc v řadě rabovali a ničili auta a obchody v množství anglických měst včetně Londýna, Liverpoolu, Manchesteru a Birminghamu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výtržnosti v BirminghamuVideo: Reuters

Odhodlání skončit s násilnostmi podle Camerona naznačilo už nasazení 16 000 policistů v Londýně v noci na středu, což je více, než kolik úřady povolaly po teroristických útocích ve městě v červenci 2005.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám