Hlavní obsah

K pumovému útoku v Oslu se hlásí islámští radikálové, bomba zabila sedm lidí

– Oslo • Aktualizováno

V centru norské metropole Osla explodovala v pátek odpoledne bomba, uvedla norská policie. Norská policie na tiskové konferenci večer uvedla, že si výbuch ve vládní čtvrti vyžádal životy sedmi lidí. K útoku se podle listu New York Times přihlásila teroristická organizace Ansar džihád alámí (Pomocníci světového džihádu). Krátce po výbuchu se střílelo na táboře mladých sociálních demokratů. Norská policie oba případy spojuje.

Článek

Teroristé uvedli, že jde o reakci na norskou přítomnost v Afghánistánu a na nespecifikovanou urážku proroka Mohameda. Jejich prohlášení nelze ověřit.

Obětí přibylo

Původně se uváděli dva mrtví. Počet zraněných vzrostl na 15, dva jsou ve vážném stavu. Už dříve uvedl reportér Reuters Walter Gibbs, že dva nebo tři lidé byli zraněni vážně a jeden vypadal mrtvý.

Český velvyslanec v Norsku Luboš Nový v ČT24 prohlásil, že nemá hlášeny žádné české občany, které by výbuch zasáhl.

Norská policie oznámila, že exploze, která nastala o půl čtvrté, byla způsobena bombou, napsala CNN. Už dříve se objevila spekulace, že bomba byla uložena v autě před sídlem bulvárního listu VG, které se nachází u vládní čtvrti.

Podle norské policie bylo základem bomby hnojivo dusičnan amonný. Tato látka se dá běžně sehnat.

Foto: Berit Roald, Reuters

Záchranáři v centru Osla

Podle reportérky Lindy Reinholdsenové byly exploze dvě, jedna byla u sídla premiéra, druhá u budovy parlamentu.

Policie uvedla, že "jedna nebo více explozí bylo i ve vládní budově".

Foto: Reuters

Z budovy v centru Osla stoupá po výbuchu bomby hustý dým.

Střelba v táboře mladých sociálních demokratů

Krátce po explozi se střílelo na ostrově Utøya asi 40 kilometrů severozápadně od Osla na setkání sociálnědemokratické mládeže, kterého se účastnil i premiér. Střílel muž v policejní uniformě. Střelba si vyžádala podle SkyNews nejméně pět mrtvých. Není jasné, zda oba incidenty souvisejí.

Foto: Reuters

Na místě výbuchu zůstali zranění lidé.

Vládní budovy musely být evakuovány. Podle svědků se objevil v ulicích dým a zem je pokryta střepy z rozbitých oken. Nejvíce je poškozeno ministerstvo ropného průmyslu, které hořelo.

"Viděl jsem, že byla rozbita některá okna listu VG a vládních budov. Na ulici leželi lidé pokrytí krví," řekl reportér.

K útoku se přihlásili islamisté  

K teroristickým útokům v Norsku se přihlásila teroristická organizace Ansar džihád alámí (Pomocníci světového džihádu). Od počátku se spekulovalo, že za atentátem  je nejspíš al-Káida – už vzhledem k rozsahu škod.

Důvod, proč bylo terčem právě Norsko, zatím není jasný. Země je však členem NATO, podílí se na jeho vojenských akcích včetně bojů v Afghánistánu i náletů na Libyi.

Nevylučovalo se, že jde o odvetu za zveřejnění karikatur Proroka Mohameda v dánském listu Jylland Posten. Kvůli ní bylo spácháno už několik atentátů. Zveřejněny byly i v Norsku.

Minulý týden byl také vyhoštěn z Norska radikální duchovní mulla Krikar, narozený v Iráku, který založil kurdskou skupinu Ansar Islámí. Také on podobně jako jiní Norsku vyhrožoval.

Ansar džihád alamí (Pomocníci světového džihádu)

- donedávna byla prakticky neznámou skupinou; letos v květnu se na islamistickém serveru objevila výzva abú Sulajmána Násira z této organizace k boji proti sionisticko-křižáckým žoldákům.

- Násir vybídl k bezprostředním útokům proti Američanům a jejich spojencům ze Severoatlantické aliance na celém světě. Svá slova směřoval zejména ke stoupencům svaté války v USA a v Evropě.

- Podle internetové encyklopedie Wikipedia se organizace Ansar džihád alamí přihlásila k sebevražednému bombovému útoku ve Stockholmu v prosinci 2010, kdy zahynul atentátník a dva lidé byli zraněni.

- Podle listu The New York Times se organizace přihlásila k teroristickým útokům v Norsku z 22. července 2011, které prý označila za odpověď na zapojení norských vojáků do operací v Afghánistánu a za odpověď na urážku proroka Muhammeda.

Pumový atentát ovšem nemuseli podniknout islámští teroristé, kteří byli podezíráni jako první, protože al-Káida na Arabském poloostrově a v Levantě na svých stránkách nedávno zveřejnila návod na výrobu bomby z dusičnanu amonného. Policie atentát spojuje s útokem na ostrově Utøya. Tam ale zadržela norsky mluvícího blondýna vysokého asi metr devadesát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám