Hlavní obsah

Magnát Murdoch litující odposlechů byl v parlamentu napaden komikem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Mediální magnát Rupert Murdoch stanul v úterý na horké půdě britského parlamentu, aby příslušnému výboru odpověděl na otázky kolem skandálních odposlechů redakcí jeho nedělníku News of The World. Vyjádřil nad odposlechy lítost, ale odmítl nést osobní odpovědnost. Murdocha se během slyšení pokusil napadnout muž s pěnou na holení, ale k cíli se nedostal a byl ze sálu vyveden policií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Magnát Murdoch litující odposlechů byl v parlamentu napaden komikem Video: Reuters

 
Článek

„Toto je den největší pokory v mé kariéře,“ prohlásil Murdoch během slyšení. Zdůraznil ale, že o odposleších nebyl osobně informován, a tudíž nemůže nést osobní odpovědnost. Řekl, že lidé, kterým důvěřoval, ho zklamali.

„Moje společnost má 52 000 zaměstnanců. Vedl jsem ji 57 let a dělal jsem i chyby. Žil jsem ve spoustě zemí, zaměstnával tisíce čestných a pracovitých novinářů, vlastnil téměř 200 novin a sledoval tisíce příběhů lidí a rodin po celém světě. Nevzpomínám si ale, že bych kdy byl tak znechucen, jako když jsem se dozvěděl, co musela podstoupit rodina Dowlerových (příbuzní jedné z obětí odposlechů – zavražděné 13leté dívky Milly Dowlerové – pozn. red.),“ dodal Murdoch.

Slyšení trvalo asi dvě hodiny, když na Murdocha s výkřikem "Lakomče!" zaútočil muž s pěnou na holení na tácu. Zastavila ho ale skupina lidí, mezi nimi i magnátova žena Wendi. Muže odvedla policie. Slyšení pak bylo na čtvrt hodiny přerušeno.

Policie později oznámila, že útočníkem byl komik Jonnie Marbles.

Účastnil se ho i Murdochův syn James, který vede otcovy evropské operace a už dříve se omluvil obětem skandálního odposlouchávání, kvůli němuž nejčtenější britský list ukončil svoji existenci a o dva jeho bývalé editory Rebeku Brooksovou a Andyho Coulsona se zajímá policie. Coulson byl navíc mediálním poradce britského premiéra Davida Camerona.

Foto: Reuters

Rupert a James Murdochovi během slyšení

Aféra však nemá silně politický kontext jen kvůli této skutečnosti. Ke Cameronovi neměla daleko ani Brooksová, kterou premiér pozval na oslavu svých narozenin. Proti Murdochovi se navíc dlouhodobě bouří ostatní majitelé médií obávající se jeho příliš silného postavení na scéně.

Foto: Reuters

Mediální magnát Rupert Murdoch při slyšení v britském parlamentu

Aféra se táhne roky

Aféra s odposlechy začala v roce 2005. Tehdy vyšlo najevo, že královský reportér listu Clive Goodman dal odposlouchávat členy královské rodiny, včetně princů Williama a Harryho. Redakce News of the World prohlašovala, že to byl ojedinělý přestupek. Později se ale ukázalo, že byly odposlouchávány desítky dalších osobností a celebrit včetně nynějšího starosty Londýna Borise Johnsona, herce Juda Lawa či zpěváka George Michaela.

Nedávno však proniklo na veřejnost, že redakce dala prostřednictvím soukromého detektiva Glenna Mulcairea odposlouchávat i telefon unesené a zavražděné třináctileté dívky Milly. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Zavražděná Milly Dowlerová

Později se zjistilo, že terčem byli zřejmě i příbuzní obětí teroristických útoků v Londýně, známí a rodinní příslušníci vojáků zabitých v Iráku a Afghánistánu a další.

Za mřížemi zatím skončil jen královský reportér Clive Goodman, jenž dal odposlouchávat prince a jejich příbuzné.

Vyšetřován je též soukromý detektiv Glenn Mulcaire, jenž zajišťoval též přístup k telefonu Milly, je vyšetřován Scotland Yardem. Policie prochází jeho poznámky a dokumenty související s odposlechy. Mají rozsah 11 tisíc stran.

Kauza stála post i šéfa londýnské policie Paula Stephensona, jehož podřízení brali od News of The World za některé informace peníze a nevěnovali se dostatečně samotné aféře.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Andy Coulson musel kvůli odposlechům skončit jako poradce premiéra Camerona.

Foto: Phil Noble, Reuters

Rebeka Brooksová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám