Hlavní obsah

Dánsko obnovilo na hranicích celní kontroly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko od úterý obnovilo stálé celní kontroly na svých hranicích s Německem a Švédskem. Podle dánské vlády budou jen namátkové a většiny cestujících se nedotknou. Kodaň opětovné zavedení kontrol vysvětluje jako součást boje proti mezinárodní kriminalitě.

Článek

Dánská vláda tvrdí, že nový systém je v souladu se schengenskou dohodou, v jejímž rámci nejsou mezi členskými státy uplatňovány kontroly. Na hranicích totiž mají být rozmístěni pouze celníci, nikoli policisté. Prováděny by neměly být ani pasové kontroly. Dánové rovněž slibují, že na hranicích nebudou vznikat fronty a že motoristé žádná zpoždění nezaznamenají.

Na hranicích s Německem bude pracovat 30 celníků a na přechodech se Švédskem pak dalších dvacet. Do roku 2014 mají být vybudovány nové celnice. Dánové také chtějí nainstalovat elektronický sledovací systém, který bude automaticky zaznamenávat poznávací značky automobilů.

Schengenský prostor nyní tvoří země EU s výjimkou Kypru, Británie, Irska, Bulharska a Rumunska. Mimo EU jsou do něj zapojeny také Island, Norsko a Švýcarsko. Česko k systému přistoupilo v prosinci 2007.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám