Hlavní obsah

Chorvatského generála odsoudili za válečné zločiny na Srbech

– Haag
Novinky,

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v pátek odsoudil chorvatského generála Anteho Gotovinu za válečné zločiny na 24 let do vězení. Další generál Mladen Markač dostal 18 let vězení. Zproštěn viny byl generál Ivan Čermak, uvedla BBC.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Chorvatský generál Ante Gotovina u soudu v Haagu

Článek

Gotovina a Markaš byli uznáni vinnými z vražd, perzekuce a rabování soukromého majetku. Odsouzení Gotoviny je významným krokem, který zlepšil image soudu v srbských očích, protože většinu odsouzených tvořili Srbové. Ukázal, že rameno spravedlnosti není vychýlené jen na jednu stranu.

Gotovina velel v srpnu na konci války v Bosně operaci Bouře, která byla namířena proti chorvatským Srbům, uvádí ČTK. Chorvatská armáda využila oslabení Srbů ve válce v Bosně a dobyla zpět Republiku srbská Krajina, kterou vyhlásili Srbové po jednostranném odtržení Chorvatska od Jugoslávie v roce 1991. Při ofenzivě a v následných akcích bylo zabito nejméně 150 srbských civilistů a 150 000 až 200 000 jich bylo nuceno uprchnout.

Gotovina vinu popíral. [celá zpráva] Mnozí Chorvati tohoto věrného následovníka prezidenta Franja Tudjmana berou jako hrdinu.

Po válce se mu dlouho dařilo skrývat, zatčen byl v prosinci 2005. [celá zpráva]

Chorvatský týdeník Globus v prosinci 2006 s odvoláním na diplomatické zdroje napsal, že informátorovi, který pomohl policii Gotovinu najít, vyplatily USA odměnu pět miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám