Hlavní obsah

Slovenští policisté ztrácejí samopaly

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenští policisté ztratili již dva samopaly vz. 58, které s sebou nosí po loňském masakru v Devínské Nové vsi. Jeden případ je z Bratislavy a jeden z Žiliny. Obě zbraně se jim ale vrátily a podsvětí se jich nezmocnilo.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Samopaly vz. 58

Článek

Bratislavský policista položil svůj samopal na střechu služebního automobilu, zapomněl na něj a s vozem odjel. Samopal vz.58 spadl ze střechy přímo na zastávku autobusu, kde ho našel řidič městské hromadné dopravy a odevzdal ho na policii. Strážmistra čeká disciplinární řízení.

Podle informací televize Joj jiná policistka ze Žiliny zapomněla samopal na benzinové pumpě. Podle televize se měla dvojice policistů zastavit v neděli na kávu na pumpě. Když odjeli, zaměstnankyně pumpy si všimla samopalu na židli. Odnesla ho do skladu a zavolala policii. Policistka se podle televize vrátila pro svoji zbraň až po několika hodinách.

Samopaly vz.58 mají slovenští policisté ve výzbroji od loňského masakru v bratislavské čtvrti Devínská Nová Ves. Ľubomír Harman zde samopalem vystřílel celou rodinu a vzápětí střílel na ulici. Usmrtil sedm lidí a po zásahu policie přišel střelec o život.

Podle bývalého policejního prezidenta Jána Packy je používání samopalů s dostřelem tři kilometry ve městech velmi nebezpečné. „Tyto zbraně by měly mít pouze speciální jednotky a zásahové skupiny. Pro řadové policisty jsou tyto samopaly nepoužitelné,“ řekl Packa k využití zbraně ráže 7,65.

Spor o samopaly

Slovenská opozice vyzbrojení policistů samopaly ostře kritizovala a přirovnala situaci k zemi, kde zuří občanská válka. „Jsou země s ulicemi plných vojáků a policistů vyzbrojených těžkými kalibry, ale předpokládám, že Slovensko takovouto zemí není,“ uvedl poslanec strany Smer-sociální demokracie Pavol Paška.

Opozice požádala ministra vnitra Daniela Lipšice, aby přehodnotil své nařízení o výzbroji policistů samopaly. „Chápu, že loňská událost z Devínské Nové Vsi byla velmi nepříjemná a resort vnitra hledal nějaká řešení. Ale chci vás požádat, aby tam, kde to není nevyhnutelné, nechodili policisté vyzbrojeni samopaly,“ dodal Paška.

Opoziční poslanec argumentoval tím, že policisté „běhající se samopaly“ nepůsobí dobře na zahraniční turisty. „Jsem přesvědčený, že policista, který řídí dopravu, nepotřebuje samopal,“ řekl Paška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám