Hlavní obsah

Bombu na moskevském letišti odpálila postava v černém

Moskva
Aktualizováno

Bombu, která v pondělí na moskevském letišti Domodědovo zabila 35 lidí a okolo 170 dalších zranila, odpálil sebevražedný atentátník, jeho pohlaví není zatím známo. Ráno agentura Interfax uvedla, že jde o ženu, odpoledne, že to byl muž. Agentura Ria Novosti tvrdí, že útočníci byli dva, muž a žena, která nesla bombu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amatérské záběry místa atentátu těsně po výbuchuVideo: Reuters

 
Článek

S odkazem na zdroj blízký vyšetřování Interfax odpoledne sdělil, že terorista měl výbušninu připevněnou na těle.  Muž měl zmást ochranku letiště, která se zaměřovala na ženy, které byly pachatelkami posledního útoku.

„Vyhodil se do vzduchu přímo před mýma očima,“ popsal serveru Life News Arťom Žilenkov, který v hale čekal na cestující z Düsseldorfu a stál asi 10 metrů od místa výbuchu. „Muž v černé bundě, černé čepici – víc jsem si zapamatovat nestihl, navíc jsem ho spíš viděl zezadu. Rozletěl se na kousky,“ dodal.

Policie se ale oficiálních komentářů zatím zdržuje, a agentury tak pracují s informacemi od anonymních zdrojů. Vyšetřovatelé zatím novinářům oznámili jen to, že hledají tři spolupachatele.

Žena v černém

Další zdroje ale potvrzují původní zprávu, že šlo o ženu. "Jeden ze svědků, který se nacházel nedaleko od centra výbuchu, řekl, že viděl, jak explodovalo zavazadlo ženy, která byla oblečena v černém," řekl dopolední zdroj téže agentury. Atentátnice měla také zahalenou hlavu. "Svědek tvrdí, že výbušnina nebyla na dívce. Ze svědectví lze vyvodit, že zařízení se nacházelo v tašce či kufru, který v okamžiku výbuchu stál vedle ní," dodal.

Úřady mezitím připustily, že bezpečnostní opatření na letišti byla nedostatečná a do příletové haly byl volný přístup. [celá zpráva]

Podle agentury RIA Novosti byla bomba naplněná kousky ocelového drátu o průměru 5 milimetrů a délce 2 centimetry. „To vysvětluje takový počet mrtvých,“ řekl policejní zdroj.  „Není vyloučeno, že teroristé chtěli výbušninu nechat v hale, ale ona explodovala samovolně, anebo ji někdo odpálil na dálku,“ dodal. Policisté se podle něj také domnívají, že společník teroristů čekal v autě na letištním parkovišti.

Na stopě čtyřčlenné teroristické skupiny

Do Moskvy přijela čtyřčlenná skupina z Čečenska tvořená jedním mužem a třemi ženami. Útok plánovali zřejmě na Nový rok, kvůli selhání výbušniny však exploze zničila část jen hotelového komplexu u Kuzminského parku na jihovýchodě Moskvy. S tělem oběti byly nalezeny i zbytky, které nasvědčovaly tomu, že mrtvá žena měla na sobě pás, který používají sebevražední útočníci.

Výbuch údajně nastal spontánně při výrobě nálože. Přípravu na útoky později potvrdila i později ve Volgogradu zadržená členka skupiny, která policisty přivedla na stopu tří mužů údajně stojících za pondělním útokem na Domodědovu. Podle nepotvrzených informací však na letišti útočil muž a žena, což by mohl být zbytek původní skupiny, který unikl pátrání.

V nemocnici zůstává necelá stovka zraněných

Po výbuchu, který si vyžádal 35 obětí, je v nemocnicích hospitalizováno 97 raněných, z toho stav 48 pacientů lékaři označují za vážný či krajně vážný. Mezi raněnými je i šest cizinců, tři z Tádžikistánu, Britka, Moldavan a Srb.

Zatím se podle neoficiálních informací médií podařilo identifikovat 25 obětí, u nichž byly nalezeny doklady; zahynuli i dva Britové a také občané Německa, Tádžikistánu, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu. Podle úřadů se podařilo rozpoznat 18 mrtvých, identifikaci dalších ztěžuje to, že mnoho těl bylo roztrháno. [celá zpráva]

Mezi postiženými pravděpodobně nejsou žádní Češi, lehce zraněna byla slovenská herečka Zuzana Fialová. [celá zpráva]

Anketa

Měla by se ještě zpřísnit bezpečnostní opatření na letištích?
Ano
80,5 %
Ne
19,5 %
Celkem hlasovalo 18006 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám