Hlavní obsah

Výbuchy u sídla dolu vyděsily Ukrajinu

Kyjev

Dva čtvrteční výbuchy u budovy vedení dolů a místní samoobsluhy v ukrajinské Makejevce vyděsily obyvatele tohoto města na východě Ukrajiny. Anonym hrozil dalšími explozemi. Prezident Viktor Janukovyč kvůli situaci zkrátil návštěvu Japonska a do města byl povolán pluk vojsk ministerstva vnitra.

Foto: Reuters

Obchod poškozený jedním z výbuchů v Makejevce

Článek

Za explozemi, které ve čtvrtek poškodily sídlo makejevské uhelné společnosti a místní obchodní centrum, je podle vyšetřovatelů organizovaná skupina. Policie podle místních novinářů zadržela několik osob "kavkazského vzhledu" a odvedla je k výslechu.

Dopis nalezený nedaleko jedné z explozí požadoval čtyři milióny eur (97 miliónů korun), v opačném případě autoři dopisu hrozili dalšími výbuchy. Šéf ukrajinské tajné služby SBU Valerij Choroškovskij, který vyšetřování incidentu na místě řídí, obyvatele Makejevky uklidnil, že žádné další výbuchy nehrozí.

Foto: Reuters

Výbuchem poškozená budova společnosti Makajevugol

Policie podle něj na žádost o peníze nereagovala, ale k žádným dalším explozím zatím nedošlo. Místní tisk však tvrdí, že policie ve skutečnost peníze atentátníkům nabídla, ti si je ale na požadovaném místě nevyzvedli.

Vyšetřování podle ukrajinských novinářů komplikuje fakt, že Makejevka je hornické město a výbušniny i rozbušky lze na černém trhu pořídit za pár hřiven.

Mnozí z místních obyvatel jsou přesvědčeni, že za explozemi stojí vedení hlavní místní těžařské společnosti Makejevugol. Při prověrce hospodaření vyšlo ve středu najevo, že na jejích účtech chybí 1,8 miliónu hřiven (čtyři milióny korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám