Hlavní obsah

V Pompejích se zřítila zeď

Pompeje

V antických Pompejích se v úterý v důsledku silných lijáků zřítila část takzvaného domu moralisty. Jde již o druhý takový případ během jednoho měsíce. Sílí proto hlasy kritizující vládu za nečinnost při ochraně této vzácné památky, uvedly tiskové agentury.

Článek

Archeolog Antonio Varone podle agentury ANSA ujistil, že sedmimetrová kamenná zeď, která v úterý spadla nebyla původní starověká.

"Tato stěna byla vybudována podle originálu, který byl zničen při bombardování za druhé světové války," řekl. Déšť, který v minulých dnech místo postihl, byl podle něj opravdu nezvykle silný, takže překonal i ochranu, kterou pro památku vybudovali.

Ministr škody bagatelizuje

Italský ministr kultury Sandro Bondi, který čelil výzvám na svou rezignaci poté, co se 6. listopadu zřítila v Pompejích část domu gladiátorů, se snaží dnešní škody podle tiskové agentury Reuters bagatelizovat.

"Potřebujeme zasadit to, co se stalo, do kontextu a vyvarovat se nesmyslné paniky," uvedl podle Reuters ve stanovisku a dodal: "Situaci v Pompejích neustále sledují odborníci, se kterými jsem v přímém kontaktu."

Již roky diskutují úřady o špatné situaci v Pompejích, ale bez výsledků. Polovina památek v Pompejích v současnosti není turistům přístupná. Vláda jmenovala před dvěma lety zvláštního komisaře, který se měl zabývat špatnou správou památek a problémy spojenými s vandalismem, ten ale neudělal skoro nic.

Pompeje jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO od roku 1997. Antické město bylo zcela zavaleno při erupci sopky Vesuvu v roce 79 před naším letopočtem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám