Hlavní obsah

Španělsko ohrožuje štěpení, v Katalánsku vítězí nacionalisté

– Barcelona

Španělsko se potýká stále více s obavami z nacionalistů. Kromě Basků, jejichž ETA sází na ozbrojený boj, se stále silněji hlásí o slovo Katalánci, kteří již mají autonomii. V neděli tam ve volbách utrpěli tvrdou porážku od nacionalistů toužících po samostatnosti dosud vládnoucí socialisté.

Článek

Jediným slovem: debakl, komentoval v pondělí místní tisk výsledky voleb. Podle agentury AFP znamenají největší porážku katalánských socialistů od vzniku regionálních voleb v roce 1980.

V regionálním parlamentu získala nacionalistická strana Konvergence a jednota (CiU), která podporuje úsilí o osamostatnění tohoto rozvinutého regionu na severovýchodě Španělska, 62 ze 135 celkových křesel. Odnoži Španělské dělnické socialistické strany (PSOE) premiéra Josého Luise Zapatera zůstalo jen 28 křesel.

Vítězství CiU znamená konec sedmileté vlády socialistů. Katalánsko, španělská autonomní oblast s asi sedmi milióny obyvatel, je těžce zasaženo ekonomickou krizí. Porážka socialistů je ranou pro Zapaterovu vládu, která se potýká s celostátním poklesem popularity kvůli zaváděným úsporným opatřením. Je to pro něj varování před regionálními a obecními volbami, které se ve Španělsku budou konat příští rok.

Katalánsko je nejbohatší region Španělska a dlouhodobě usiluje o co největší nezávislost na Madridu. V regionu byl počátkem června zahájen legislativní proces, jehož cílem je uspořádat referendum o nezávislosti. Tento proces podporuje právě formace Konvergence a jednota.

Katalánci se navíc snaží ukázat, že jsou i kulturně odlišní a letos na svém území zakázali býčí zápasy.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám