Hlavní obsah

Atrapu bomby pro letadlo do Mnichova vyrobila malá firma z USA

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atrapu bomby, kterou objevili minulý týden celníci při prosvěcování zavazadel v namibijském Windhoeku pro letadlo na lince do Mnichova, vyrobila malá bezpečnostní firma z amerického města Sonora asi 200 kilometrů východně od San Franciska.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Stroj společnosti Air Berlin startuje z letiště v Tegelu. (ilustrační foto)

Článek

„Šlo o testovací zavazadlo, vyrobili jsme ho asi před čtyřmi lety,“ řekl webu Spiegel Online Larry Copello, majitel firmy.

„Kufr se používá pro vyzkoušení detekčních přístrojů třeba na letištích. Není nijak nebezpečný. Tuto atrapu tehdy zkompletovala moje osmdesátiletá tchýně. Nesla nepřehlédnutelné označení naší firmy včetně telefonního čísla,“ dodal.

Potvrdil, že mezi jeho zákazníky patří výhradně federální a státní úřady včetně policie a letecké společnosti. „Soukromníkům neprodáváme, všechny zákazníky prověřujeme,“ sdělil.

Dodal také, že si nedokáže vysvětlit, jak se testovací zavazadlo po letech vynořilo v jihozápadní Africe. „Dozvěděl jsem se to až od agentů FBI, kteří za mnou přijeli,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám