Hlavní obsah

Evropa si nasimulovala totální kybernetickou válku

Novinky, pst

Evropské počítačové sítě se dobrovolně podrobily simulovanému kybernetickému útoku. Cílem cvičení Cyber Europe 2010 bylo podle BBC zjistit, jak jsou jednotlivé země Evropské unie připraveny na podobnou pohromu a jak se vyrovnají s problémy v případě nedostupnosti některých systémů, nebo snížené průchodnosti některých spojení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Simulované kyberválky se zúčastnilo 27 členských států EU společně s Islandem, Norskem a Švýcarskem. Výsledky testu mají být zveřejněny 10. listopadu.

Cílem bylo také otestovat možnosti spolupráce. Možnost i nebezpečnost takového útoku se reálně zvyšuje s rozšiřováním počítačových sítí. Experti na bezpečnost v této souvislosti upozorňují na možné hrozby, které mohou mít ničivý účinek na telekomunikace, rozvody energií, bankovní systémy nebo řízení leteckého provozu.

Evropská komisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová sdělila, že cvičení simulující kybernetickou válku "bylo prvním důležitým krokem ke spolupráci při boji s potenciálními hrozbami pro životně důležité infrastruktury".

Cvičení také zkoumalo, jak rychle se šíří informace o hrozbě a nakolik se daří přijímat preventivní opatření a případně náhradní komunikační kanály.

Na test dohlížela Evropská agentura pro bezpečnost sítí (ENSA), jejíž pravomoci byly rozšířeny, aby mohla účinněji poskytovat pomoc jednotlivým členským zemím při počítačových útocích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám