Hlavní obsah

Šéf NATO vyzývá k vybudování protiraketové obrany

– Brusel • Aktualizováno
Právo, Jiří Roškot

Rozšířit raketovou obranu vojsk NATO o americký deštník k ochraně území a obyvatelstva vyzval ve čtvrtek v Bruselu spojence šéf Aliance Andres Fogh Rasmussen v úvodu výjimečné společné schůzky ministrů zahraničí a obrany. Existují podle něj jasné hrozby a odhadované náklady jsou podle něj zvládnutelné.

Článek

„Hrozba je jasná, prostředky existují a náklady lze zvládnout,“ uvedl Rasmussen debatu o nové strategické koncepci, kterou přijme listopadový summit v Lisabonu. Určí mimo jiné, zda NATO přijme americký štít za vlastní projekt.

„Je nutné, aby se NATO konečně odhodlalo. S vývojem není dnes obrana teritoria technicky možná bez protiraketové obrany,“ řekl na otázku Práva šéf diplomacie Karel Schwarzenberg.

„Američané mají nejlepší techniku a někdy se zapomíná, že jsou stejně jako my členy NATO. Takže s pomocí boží teď natovská raketová obrana bude,“ dodal šéf české diplomacie.

Evropu však čekají i další výdaje

Evropany ale čekají dodatečné výdaje: asi 200 miliónů eur (4,88 mld. Kč) během deseti let na rozšíření aliančního softwarového systému ALTBMD (aktivní vrstvené obrany bojiště před balistickými raketami) o rozhraní nezbytné k propojení se štítem USA.

V úterý to potvrdil i ředitel americké Agentury pro raketovou obranu generál Patrick O’Reilly. Podle něj záleží na stupni integrace, které si NATO zvolí. "Technicky to už není problém a spojení znásobí účinnost národních prostředků," zdůraznil O’Reilly.

V opačném případě jsou USA podle diplomatů připraveny postupovat na dál dvoustranném základě s jednotlivými členy, říkají diplomaté. K diskusi o odstranění zbývajících taktických jaderných zbraní USA z Evropy český ministr s narážkou na Rusko prohlásil: „Já bych byl velice pro to, aby se odzbrojilo, ale nikdy ne jednostranně.“

Předávání Afgháncům se zpozdí až 18 měsíců

Předávní odpovědnosti za bezpečnost afghánským silám v oblastech, o něž se vedou boje, se zpozdí o rok až 18 měsíců. Prohlásil to bývalý britský ambasador a civilní zástupce NATO v Kábulu Mark Sedwill.

O vývoji války informoval ministry v Bruselu společně s velitelem generálem Davidem Petraeusem. „Jsou území, která už jsou přiměřeně bezpečná a afghánské síly už jsou na nich dbát o bezpečnost,“ upřesnil Sedwill.

Afghánistán odhalil slabiny NATO. Zatímco nová strategie jen obecně odrazí rovnováhu mezi obranou a operacemi mimo území, Rasmussen dal do oběhu tajný operační dokument upřesňující, jak bude NATO reagovat na spektrum útoků a jak nasadí své síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám