Hlavní obsah

Katastrofa v Maďarsku má stejný rozsah jako únik ropy v Mexickém zálivu

– Budapešť • Aktualizováno

Ekologická katastrofa v Maďarsku, která si vyžádala zatím sedm obětí, má podobný rozměr jako letošní únik ropy z vrtu v Mexickém zálivu. Uvedla to v pátek agentura AP, která porovnala množství uniklého kalu s objemem ropy, která se dostala do moře.

Článek

Podle posledních údajů uniklo z kaliště 600 000 až 700 000 kubíků jedovatého červeného bahna, což je srovnatelně velký objem jako množství ropy uniklé z vrtu Macondo do Mexického zálivu, uvádí agentura AP.

Do moře z vrtu uniklo přes 757 000 kubíků surové ropy, uvádí AP. Dříve Maďaři uváděli únik miliónu kubíků z kaliště.

Neutralizace kalu

Zásadité bahno se už dostalo do Dunaje, kde ale zatím nenapáchalo větší škody. V Dunaji u Komárna byla v pátek ráno naměřena hodnota pH 8. Podle odborníků ke snížení koncentrace škodlivin přispívá fakt, že v Dunaji je větší objem vody než v jeho přítocích. Také pomohla neutralizace octem a sádrovcem. [celá zpráva]

V potoku Toma, který byl znečištěn jako první, naměřili pH 13,5.

Odstraňování škod potrvá nejméně rok a bude stát stovky miliónů korun. Podle maďarského ministra životního prostředí Zoltána Illese je možné, že bude nutné v celé zasažené oblasti odtěžit dvoucentimetrovou vrstvu půdy. Bahnem bylo zasaženo 40 kilometrů čtverečních území. Maďaři katastrofu srovnávají s Černobylem.

Toxický červený kal obsahuje mimořádně vysoké množství arzénu, rtuti a chromu. Ukázaly to výsledky analýzy vzorků, které odebrali zástupci Greenpeace v obci Kolontár. Bahno obsahuje 110 mg/kg arzénu, 1,3 mg/kg rtuti a 660 mg/kg chromu.

Pátá oběť

Ekologická katastrofa v Maďarsku si v pátek vyžádala další oběť. Je jí 81letý muž z obce Kolontar. Podlehl v nemocnici vážným zraněním. Další dvě těla byla nalezena pod nánosy bahna v obci Devecser. Počet obětí tak dosáhl sedmi.

Pondělní ekologická katastrofa si už dříve vyžádala životy dvou dětí ve věku 14 měsíců a tří let a a dvou dospělých. Dalšími oběťmi jsou 35letý muž, který zemřel ve svém automobilu, a 65letá žena, která zahynula v troskách domu. Všichni jsou z nejvíce postižené obce Kolontár. [celá zpráva]

Dva lidé zůstávají stále nezvěstní. Podle úřadů 150 osob utrpělo zranění, 90 je jich hospitalizováno s popáleninami způsobenými jedovatými chemickými látkami.

Na 400 osob bylo evakuováno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám