Hlavní obsah

Majitel továrny na Segwaye se zabil na své dvoukolce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leeds

Britský milionář James Heselden, který vlastní společnost na výrobu elektrických dvoukolek Segway, v neděli zemřel. Podle policie spadl, když objížděl své panství na dvoukolce. Zřítil se z devítimetrového srázu do řeky Wharfe poblíž Leedsu, uvedl list Telegraph.

Foto: Reuters

James Heselden na nedatovaném snímku

Článek

Heseldenovo tělo nalezli v neděli před polednem poblíž jeho dvoukolky upravené pro pohyb v terénu. Policejní mluvčí ze Západního Yorkshiru řekl v pondělí Telegraphu: „Policii zavolali včera v 11:40 se zprávou, že v řece Wharfe leží muž, který zřejmě spadl z útesu. Muž byl na místě nálezu prohlášen za mrtvého. Bylo také vyzvednuto vozítko podobné Segwayi."

Foto: Profimedia.cz

Dvoukolky Segway jsou populární na celém světě.

Heseldenovi bylo 62 let. Ve společnosti na výrobu dvoukolek Segway získal většinový podíl v prosinci. Jeho jmění bylo odhadováno na 166 miliónů liber (pět miliard korun).

Peníze si bývalý horník vydělal na zakázkách pro armádu. Vymyslel novou přenosnou nádobu na vodu, kterou lze také naplnit pískem či hlínou a použít ji jako ochranu proti kulkám a střepinám. Výrobek zvaný HESCO se rozšířil do všech armád NATO včetně americké. Dá se používat i jako protipovodňová ochrana.

Foto: Profimedia.cz

Kontejnery na vodu HESCO naplněné hlínou sloužící jako protistřepinová ochrana v Afghánistánu.

Nelze vyloučit, že Heselden chtěl terénní verzi Segwaye nabídnout armádám, ta americká zařazení podobných zařízení do výzbroje plánovala, ovšem navržených Benem Gulakem.

Policie i mluvčí Heseldenovy rodiny sdělili, že na jeho úmrtí není nic, co by ukazovalo

na něco jiného než na nehodu.

Segway je elektřinou poháněná dvoukolka, která využívá principu setrvačnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám