Hlavní obsah

Zraněný vrah z Bratislavy si zkrátil utrpení ranou do hlavy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Masového vraha, který v pondělí v Bratislavě zastřelil sedm lidí, zasáhla smrtelná rána z policejního samopalu do hrudi a muž se následně střelil vlastním samopalem do hlavy. Na úterní mimořádné tiskové konferenci to uvedl slovenský ministra vnitra Daniel Lipšic.

Článek

„Soudní pitva potvrdila, že ke zneškodnění muže došlo smrtelnou ranou příslušníka pohotovostního útvaru. Následně, aby si zkrátil utrpení, se pachatel střelil samopalem do hlavy,“ konstatoval Lipšic.

Podle ministra byla rána policisty smrtelná a byla bez šance na přežití. „Zásah policistů byl profesionální. Policie pachatele zneškodnila,“ dodal Lipšic.

Nové záběry tragédie z Devínské Nové VsiVideo: ČTK

Vrahem byl člen střeleckého klubu

Masovým vrahem byl člen střeleckého klubu Ľubomír Harman (48), který nebyl nikdy profesionálním vojákem ani policistou. „Vykonal základní vojenskou službu v letech 1981 až 1983,“ uvedl policejní prezident Jaroslav Spišiak. V Devínské Nové Vsi bydlel od roku 1989. Pracoval v několika firmách. „Působil dojmem seriózního člověka, který si plnil své povinnosti,“ dodal Spišiak.

Od srpna 2008 byl nezaměstnaný. Byl aktivním členem střeleckého klubu vojáků v záloze. Byl držitelem zbrojního průkazu a legálně vlastnil šest zbraní. „Jednou z nich byla zbraň ČZ 858 Taktika, která je českou modifikací samopalu vzor 58 a je přizpůsobená na střelbu jednotlivými ranami,“ uvedl Spišiak. Na zbraň měl i kupní povolení. Spišiak nevyloučil, že Harman si zbraň doma předělal na střelbu dávkami. „V takovém případě ji měl nelegálně,“ dodal.

Průběh pondělního tragického incidentu
9:45 - první oznámení o střelbě na policejní operační středisko
9:47 - na místě je první hlídka
9:51 - 9.53 - další hlídky na místě
10:10 - speciální jednotka na místě
10:16 - pachatel zasažen střelou policisty

V klubu se nikdy neprojevoval agresivně a nikdy si nestěžoval na problémy se sousedy. Harman pocházel ze spořádané rodiny, byl svobodný, nikdy se neoženil. „Se sousedy příliš nekomunikoval, ale choval se přátelsky a nekonfliktně,“ uvedl Spišiak. Podle policejního prezidenta nic nenasvědčovalo tomu, že tento muž může vykonat tak brutální skutek.

Mezi mrtvými 12leté dítě

Policie potvrdila, že mezi oběťmi byl i 12letý chlapec. „Byl synem jedné ze zastřelených žen,“ uvedl Spišiak. Oběťmi brutálního útoku byli členové jedné rodiny. „Jednalo se o matku, její dvě dcery, vnuka, přítele jedné z dcer a manžela jedné z dcer. Rodina často přijímala návštěvy, žila způsobem častého společenského vyžití. Pachatel byl jejich sousedem,“ uvedl Spišiak.

Slovenská vláda v souvislosti s pondělním masakrem vyhlásila státní smutek na čtvrtek 2. září 2010. Rovněž rozhodla o odškodění pozůstalých obětí střelby ve výši 829 eur (přes 20 tisíc Kč) a schválila také příspěvek na pohřeb ve výši 79 eur (téměř 2000 Kč).

Ministr: je potřeba změnit zákon

Ministr Lipšic připraví novelu zákona o zbraních a střelivu, aby automatické zbraně nemohly být využívány ke sportovním účelům, ani když jsou upraveny na jednotlivé výstřely.

„V rámci zákona zpřísníme podmínky držení zbraně a zavedeme opakované psychotesty pro držitele zbrojních průkazů. Dnes je to tak, že stačí absolvovat psychotesty v úvodu při podání žádosti o zbrojní průkaz. Psychotesty se budou opakovat každých pět let,“ zdůraznil Lipšic.

Podle ministra nemohou být účinné zbraně v rukou osob, které představují riziko pro slušné lidi. „Vydal jsem pokyn, aby od středy byly všechny policejní jednotky ve službě vyzbrojeny samopalem vzor 61 Škorpion,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám