David Perta trpěl celiakií, tedy nesnášenlivostí na lepek, a k tomu několika druhy alergií. Jak napsal list Corriere della Sera, chlapec se před několika dny ve městě San Giovanni Rotondo, kde pobýval na prázdninách s rodiči, zúčastnil slavnostního oběda s příbuznými.

Matka před oslavou výslovně upozornila majitele restaurace na detaily synovy potravinové intolerance, a předala mu seznam povolených jídel. Upřesnila i druh zmrzliny, který hochovi neuškodí.

Zesnulý David Perta

Zesnulý David Perta

FOTO: Archiv Právo

Přesto oslava skončila děsivě: David dostal nedopatřením na stůl zmrzlinu obsahující obiloviny, na které byl alergický. Sotva zmrzlinu snědl, udělalo se mu zle a i přes opakované pokusy o oživení během tři čtvrtě hodiny zemřel rodičům v náručí.

Advokát: Někdo zaplatit musí

Po synově pohřbu ale Luigiho Pertu čekal další šok. „Zavolali nám z restaurace a řekli, ať zaplatíme zhruba dva tisíce eur (přes 50 tisíc korun) účet za oslavu. Napřed jsem si myslel, že jde o nevkusný žert, pak se mi ale začala třást kolena. Bylo to jako bodnutí do srdce,“ svěřil se Davidův otec.

„Vedle mě stála moje žena, a když pochopila, že chtějí peníze za oběd, vytrhla mi sluchátko z ruky a zakřičela do něj ´Styďte se!´. Ihned jsem o této zrůdnosti informoval tamní policisty,“ dodal.

Právní zástupce majitele restaurace, který je vyšetřován za zabití z nedbalosti, připustil, že telefonát byl netaktní. „Někdo ale účet dříve či později zaplatit musí,“ dodal s tím, že oslavu organizoval Pertův švagr, který by tak podle něj měl dluh uhradit.