Hlavní obsah

Haider měl na tajných kontech přes miliardu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Předloni zesnulý rakouský pravicový populista Jörg Haider měl v Lichtejnštejnsku hned několik tajných účtů, na nichž shromáždil přes 45 miliónů eur (více než 1,1 miliardy korun). Informoval o tom magazín Profile. O původu peněz není nic známo.

Foto: Dominic Ebenbichler , Reuters

Jörg Haider

Článek

Konta odhalili společnými silami němečtí, rakouští a lichtenštejnští vyšetřovatelé. Účty patřily dvanácti krycím firmám, k nimž měl Haider přístup. Ještě dnes se na nich má nacházet pět miliónů eur (přes 120 miliónů korun).

O původu peněz se nic neví. Podle některých bývalých Haiderových zaměstnanců mohly být od libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Jeden z nich dodal, že Kaddáfí Haiderově straně opakovaně věnoval prostředky na kampaň. Haider by blízkým přítelem jednoho z Kaddáfího synů.

Odhalení spustilo vyšetřování finančních potíží, které rakouskou banku Hypo Group Alpe Adria, přivedlo na pokraj bankrotu. Finanční ústav kdysi vlastnily Korutany, spolková země, jejímž hejtmanem byl Haider až do svého autonehody v říjnu 2008. Korutany a skupina převážně německých a rakouských investorů prodala většinový podíl německé bance BayernLB v roce 2007. Loni musela být Hypo znárodněna, aby nedošlo k jejímu bankrotu.

Vyšetřovatelé zjišťují, zda manažeři, akcionáři a obchodní partneři banku „nevytunelovali“.

Vdova po Haiderovi Claudia uvedla, že konta nezmiňuje závěť a ona o nich nic neví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám