Hlavní obsah

Loveparade má již dvacátou oběť, rozloučení bude v sobotu

Duisburg

Tragédie na festivalu techno hudby Loveparade v německém Duisburgu má již svou dvacátou oběť. Pitvy navíc potvrdily, že všichni lidé zemřeli v důsledku tlačenice. Smuteční shromáždění k uctění památky se uskuteční tuto sobotu.

Článek

V porúrském městě se jí zúčastní německý prezident Christian Wulff a navzdory dovolené i kancléřka Angela Merkelová. Stále nová podezření v souvislosti s nedostatečným bezpečnostním zajištěním akce se vznášejí nad duisburskou radnici v čele se starostou Adolfem Sauerlandem. Pitvy už potvrdily, že všechny oběti zemřely v důsledku tlačenice.

Účast prezidenta i kancléřky dnes oznámily jejich úřady. Merkelová kvůli tomu na den přeruší svou letní dovolenou. Smuteční mše se uskuteční v jednom z duisburských kostelů.

Pitvy mezitím potvrdily, že oběti zemřely na poranění hrudníku po ušlapání či v tlačenici, a nikoli následkem pádu z větší výšky. Tragédie se odehrála v davové panice, která vznikla na přeplněné přístupové cestě k areálu bývalého nákladového nádraží. Více než 500 lidí bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Loveparade byla špatně zajištěnaVideo: Reuters

I když vyšetřování událostí je teprve na začátku, jako příčina paniky se uvádí zřícení některých účastníků akce z betonové rampy před tunelem, jímž byli návštěvníci přiváděni k místu konání Loveparade. V místě se vytvořila tlačenice a někteří lidé se rozhodli tunel obejít a přelézt bariéry.

Dnes přibyla kritika na adresu policie, která prý davy nepřesně informovala o otevření únikových cest. Nejvážnější obvinění však padají na hlavy organizátorů a vedení města. Odpovědní totiž zřejmě ignorovali varování před riziky spojenými s koncentrací statisíců návštěvníků ve stísněném prostoru.

Foto: Daniel Naupold, Reuters

Policisté vytahují z davu jednu z účastnic festivalu

Židle se kymácí pod duisburským starostou Adolfem Sauerlandem. Regionální deník Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) přišel s tvrzením, že Sauerland byl už měsíc před akcí informován o pochybnostech místního stavebního dozoru ohledně bezpečnostního konceptu. Vyplývá to ze zápisu z jednání starosty z 18. června. WAZ má dokument k dispozici.

Odhady počtu účastníků sobotní technoparty se přitom snižují. Zatímco samotné město původně hovořilo o 1,4 milionu, tři dny po katastrofě odhady klesly až na 200.000. Místní úřady přitom stanovily kapacitu areálu na 250.000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám