Hlavní obsah

V Rumunsku exhumovali Ceauşeskovy ostatky

– Bukurešť • Aktualizováno
Novinky, rei

Vědci v Rumunsku ve středu exhumovali lidské ostatky, které mají patřit bývalému diktátorovi Nicolaeovi Ceauşeskovi a jeho manželce Eleně. Testy DNA mají potvrdit jejich identitu.

Článek

Vyzvednutí ostatků bylo provedeno na žádost Ceauşeskovy rodiny, která neměla jistotu, zda byl pár skutečně pohřben na bukurešťském hřbitově Ghencea.

Foto: Edward Nachtrieb/Files , Reuters

Nicolae Ceauşescu s manželkou Elenou v roce 1988

Nicolae Ceauşescu vládl v Rumunsku od roku 1965 do revoluce v roce 1989, kdy byl chycen s manželkou na útěku a popraven. Má se za to, že těla byla narychlo pohřbena v neoznačeném hrobu na vojenském hřbitově. Ceauşeskovi příbuzní, diktátorův jediný přeživší syn Valentin a manžel zesnulé dcery Mircea Oprean, to chtějí potvrdit.

„Jsme blíž pravdě,“ řekl agentuře AP Valentin. Mircea nicméně agentuře AFP potvrdil, že poznal tchánův černý zimník, v němž byly díry.

Testy DNA mohou trvat až půl roku, uvedla rumunská média. „Doufám, že DNA nebude modifikována vodou, hnojivy či kyselinami. Pokud ano, bude velmi obtížné získat přesné výsledky,“ řekl vedoucí výzkumu Dan Dermengiu.

Foto: Radu Sigheti, Reuters

Dvojice Ceauşeskových snímků leží na hrobě, z něhož experti vyzvedli lidské ostatky.

Foto: Reuters

Zabitý diktátor na nedatovaném snímku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám