Hlavní obsah

Slovensko má poprvé v čele vlády ženu - Ivetu Radičovou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Po ukončení ustavující schůze parlamentu podala ve čtvrtek večer vláda premiéra Roberta Fica do rukou prezidenta Ivana Gašparoviče demisi. Hlava státu vzápětí jmenovala do funkce premiérky Ivetu Radičovou. Ministry její vlády jmenuje Gašparovič v pátek. Radičová se stala první ženou v čele vlády v historii Slovenska.

Foto: Radovan Stoklasa , Reuters

Iveta Radičová skládá poslanecký slib.

Článek

Předseda strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík (42) byl několik hodin předtím zvolen do čela slovenského parlamentu až na druhý pokus. Ve druhém kole tajné volby získal Sulík 80 hlasů a Miroslav Číž ze strany Smer-sociální demokracie 62 hlasů.

V prvním kole tajné volby chyběl Sulíkovi ke zvolení jeden hlas. Pravicová koalice disponuje ve 150členném parlamentu 79 hlasy.

Foto: Jan Koller, ČTK

Předsedové slovenských stran, které tvoří příští koalici: (zleva) Ján Figeľ (KDH), Richard Sulík (SaS), Iveta Radičová (SDKÚ-DS) a Béla Bugár (Most - Híd)

Ze 148 odevzdaných hlasovacích lístků bylo v prvním kole až osm neplatných. Mohla to způsobit nezkušenost poslanců, z nichž je až 60 úplnými nováčky. „Byla to nováčkovská daň,“ reagovala nová slovenská premiérka Iveta Radičová.

Upozornila, že až se bude hlasovat o vážných zákonech, koalice musí hlasování zvládnout bez problémů.

Do funkce místopředsedů parlamentu byli zvoleni Milan Hort (Slovenská demokratická a křesťanská unie SDKU), Pavol Hrušovský (Křesťanskodemokratické hnutí KDH) a Béla Bugár (strana Most-Híd). Jedním z místopředsedů by se měl stát dosavadní premiér a předseda strany Smer-sociální demokracie Robert Fico. Ten bude zvolen na druhé schůzi parlamentu.

Necelý měsíc po volbách složilo slib 150 poslanců nového slovenského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám