Hlavní obsah

Polským prezidentem bude Komorowski, Kaczyński neuspěl

Právo, ČTK, Pavol Minárik
Varšava
Aktualizováno

Po sečtení všech hlasů ve druhém kole prezidentských voleb Státní volební komise v pondělí oznámila, že novým prezidentem se stal kandidát Občanské platformy Bronislaw Komorowski (58), který získal 53,01 procenta hlasů. Kandidát opozičního Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński (61), dvojče zesnulého prezidenta, získal 46,99 procenta hlasů. Volební účast překročila 55,3 procenta.

Článek

Podle Státní volební komise Komorowského volilo 8,9 miliónu Poláků a Kaczyńského 7,9 miliónu.

Sčítání v noci na pondělí doprovázelo drama, když po vyhodnocení hlasů z 51,5 procenta volebních okrsků vedl Kaczyński se ziskem 50,4 procenta nad Komorowským, který měl 49,6 procenta.

"Vyhrála naše polská demokracie!“ uvedl vzápětí po uzavření všech volebních místností Komorowski, jenž držel nad Kaczyńským podle předběžných odhadů více než šestiprocentní převahu.

Předseda parlamentu Komorowski je považován za umírněného, proevropsky a reformně orientovaného politika s voličskou základnou především ve středních až velkých městech.Kaczyński je politikem anachronickým, s velmocenskými představami, který oslovuje voliče hlavně z venkova a menších měst - nespokojené se současným vývojem v zemi.

Kaczyński svému soupeři poblahopřál

Kaczyński nečekal na oficiální výsledky a poblahopřál Komorowskému k vítězství. Zároveň prohlásil, že Polsko se změnilo a úlohou Práva a spravedlnosti, jehož je předsedou, je využít sílu, kterou strana nyní získala, k vítězství v komunálních i parlamentních volbách příští rok.

“Věřím, že v nich zvítězíme,“ uvedl Kaczyński.

Zároveň hovořil o "mučednické smrti" svého bratra Lecha, jež musí být vyjasněná z morálního, politického i právního hlediska.

Tuskovi se ulevilo

Předseda Občanské platformy a polský premiér Donald Tusk, který před pěti lety prohrál ve druhém kole prezidentských voleb s Lechem Kaczyńským o 1,3 miliónu hlasů, po oznámení předběžných odhadů uvedl, že se mu ulevilo.

"Vyhraje-li Komorowski, bude to jedna z nejšťastnějších chvil v mém životě,“ řekl.

Levice podpořila Komorowského

Oba kandidáti se ucházeli o hlasy 2,3 miliónu voličů polské levice. Dvě třetiny z nich hlasovaly pro Komorowského a třetina pro Kaczyńského.

"Vítězstvím Bronislawa Komorowského zvítězila ta část Polska, která vidí budoucnost své země v Evropské unii, v upevňování demokracie, pluralismu, tržní ekonomiky a dodržování zákonů,“ napsal ve svém komentáři šéfredaktor listu Gazeta Wyborcza Adam Michnik. Podle něj došlo ke konfrontaci s Kaczyńského autoritativním pojímáním státu, s koncepcí frustrovaného Polska, které má permanentní strach ze všeho odlišného a v němž je strach silnější než racionální úsudek.

“Velmi dobrý volební výsledek Kaczyńského ale zároveň ukazuje, že velká část Poláků se necítí v našem státě doma. Úlohou nového prezidenta i rodící se koalice je udělat všechno pro to, aby se to změnilo,“ napsal Michnik.

Čeští politici volbu Komorowského vítají

Poláci budou mít v Bronislawu Komorowském podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky ODSS) velmi dobrého prezidenta. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová ODSS) řekla, že volbu Komorowského novým polským prezidentem vítá. Oba se i s novým českým premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem shodli na tom, že česko-polské vztahy budou i nadále na velmi dobré úrovni.

"Novému prezidentu gratuluji a přeji, aby se mu podařilo vést zemi moudře ve složité ekonomické situaci a podařilo se mu zacelit rány po dubnové letecké havárii," sdělil Nečas.

"Pro Polsko je dobře, že udělali krok od té smutné tragické události v Katyni, a myslím, že Poláci už sami potřebovali mít nového prezidenta, aby se konstituovala nová politická elita země," řekla Němcová.

Ke zvolení Komorowskému poblahopřál dopisem i prezident Václav Klaus a pozval jej do ČR. "Vztahy mezi Polskem a Českou republikou dosáhly v poslední době nebývalé úrovně a jsem přesvědčen, že k tomu významně přispěla i plodná spolupráce prezidentů obou zemí," stojí mimo jiné v listu.

Reklama

Výběr článků

Načítám