Hlavní obsah

Slovenský prezident pověří Fica sestavením vlády

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský prezident Ivan Gašparovič pověří sestavením vlády dosavadního premiéra a předsedu vítězné strany Smer-sociální demokracie Roberta Fica. Uvedl to v neděli. Směr volby vyhrál, ale s dosavadními partnery nemá většinu v parlamentu. Přesto Fico pověření čekal.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Fico ohlásil výsledek voleb za velký úspěch pro stranu, ačkoli půjde možná o Pyrrhovo vítězství.

Článek

„Strana, která dostala největší důvěru od občanů, si takovou možnost zaslouží. Je to tradice, kterou neporuším,“ uvedl Gašparovič na nedělní tiskové konferenci. Prezident vzápětí připustil možnost, že jednání vítěze voleb o sestavení vlády budou neúspěšná.

Prezident vyjádřil překvapení nad slabým výsledkem Slovenské národní strany, ztrátou parlamentního postavení Strany maďarské koalice a procentuálním ziskem nové strany Svoboda a Solidarita.

Gašparovič ocenil, že voliči maďarské národnosti odmítli slovensko-maďarskou konfrontaci a dali hlas nové straně Most-Híd Bély Bugára. „Nedali hlas ortodoxní straně, která se snažila tyto problémy vyvolávat,“ poznamenal k neúspěchu Strany maďarské koalice.

 Fico pověření čekal

„Suverénním způsobem jsme zvítězili ve volbách. Je to pro nás obrovský úspěch,“ uvedl Fico na tiskové konferenci.

Fico zdůraznil, že je velkým úspěchem, když v období hospodářské krize získala strana Smer-sociální demokracie o šest procent víc, než ve volbách v roce 2006.

„Uděláme všechno proto, aby strana Smer-sociální demokracie byla dominantním subjektem vládního kabinetu na další čtyři roky. Zda se nám to podaří, záleží od toho, jak budou probíhat konkrétní jednání,“ řekl Fico.

Robert Fico chce zahájit jednání se všemi stranami, které se dostaly do parlamentu. „Pokud jednání nebudou úspěšná, jsme připraveni přejít do opozice a budeme respektovat pravicovou vládu. Budeme však velmi razantní opozicí,“ dodal Fico.

Výsledky slovenských voleb
Smer-sociální demokracie34,8 %62 mandátů
Slovenská demokratická a křesťanská unie15,4 %28 mandátů
Svoboda a Solidarita12,1 %22 mandátů
Křesťanskodemokratické hnutí8,5 %15 mandátů
Most-Híd8,1 %14 mandátů
Slovenská národní strana5,1 %9 mandátů
Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko4,3 %bez mandátů
Strana maďarské koalice4,3 %bez mandátů

Česká pravice vítá výsledky slovenských voleb

Podle českých parlamentních pravicových stran dopadly slovenské parlamentní volby podobně jako ty české.

"Také volby na Slovensku ukázaly, že lidé nedůvěřují socialistickým slibům," uvedl v tiskovém prohlášení místopředseda ODS Petr Nečas a přirovnal situaci na Slovensku k situaci v ČR. "Také vítězný Ficův Směr ztratil podporu v posledních týdnech před volbami podobně jako Paroubkova sociální demokracie a jeho vítězství mu nezaručuje cestu k sestavení vlády.“ míní Nečas. Dosud opoziční středové a pravicové strany tak podle něj mají nově šanci díky většině v Národní radě vytvořit koaliční vládu.

"Je to pozitivní vývoj v obou územích," řekl předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí v Topolánkově vládě Karel Schwarzenberg.  Zejména ocenil, že navzdory hospodářské krizi voliči nedávali hlasy extremistickým stranám a že ze slovenského parlamentu vymizela Mečiarova HZDS; naopak posílily křesťanskodemokratické strany. "To je výborný výsledek," dodal.

 "Kauzy Řecka, Lotyšska, Maďarska a dalších zemí všechny obyvatele Evropy vyděsily natolik, že se rozhodli pro zodpovědnost a pro zastavení zadlužování," uvedl Radek John z Věcí veřejných.  

ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám