Hlavní obsah

Francouzský ministr vnitra byl odsouzen za rasistický výrok

Právo, nek
Paříž

K pokutě 750 eur (19 350 Kč) byl odsouzen francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux za to, že na adresu arabských přistěhovalců vyřkl poznámku, kterou soud označil za rasisticky zabarvenou. Další dva tisíce eur má zaplatit jako kompenzaci výloh organizaci na ochranu lidských práv, která ministra zažalovala.

Foto: Profimedia.cz

Brice Hortefeux

Článek

Hortefeux, jenž s verdiktem nesouhlasí a chce se proti němu odvolat, se měl zmíněné urážky dopustit loni v září na akci mládežnické organizace vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) v Seignosse na jihozápadě Francie. Při neformální diskusi se skupinkou členů mu byl tehdy představen mladík jménem Amin, jehož otec pochází z Alžírska. Ministr si nejprve zavtipkoval, že Amin „neodpovídá prototypu“, když se hlásí ke katolické víře, jí vepřové maso a pije pivo.

Jedna z přítomných dodala, že „on je jedním z nás, je to malý Arab“. K tomu pak Hortefeux připojil poznámku: „Když je jeden, tak to jde. Ale když jich je hodně, tak jsou problémy“. Zatímco první ministrův výrok označil soud podle agentury AFP za „nešťastný“, nikoli však ještě urážející, druhou poznámku považuje za „nepopiratelně urážející, ne-li pohrdavou“.

„Je to velké vítězství pro justici a boj proti rasismu,“ usoudil advokát žalující strany Pierre Mairat. Hortefeux se brání tím, že výrok nebyl míněn na adresu arabských přistěhovalců, ale velkého množství snímků, které v danou chvíli účastníci akce pořizovali.

Ministrovy sporné výroky vyvolaly ve Francii rozruch poté, co jejich záznam začal kolovat na internetu. Hortefeux, jenž v letech 2007 až 2009 zastával funkci ministra pro přistěhovalectví, je blízkým spojencem prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám