Hlavní obsah

Erupce islandské sopky může trvat i řadu let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Erupce islandského vulkánu Eyjafjallajökull na jihu ostrova může skončit za několik hodin nebo za několik málo dní. Může však trvat i řadu let. Upozornil na to vulkanolog Thor Thordarsson z Edinburghské univerzity.

Záběry erupce sopky Eyjafjallajökull z 8. dubnaVideo: ČTK

 
Článek

Pokud erupce skončí brzy, atmosféra se od vulkanického prachu rychle očistí. Problém vznikne, pokud erupce přejde do fáze vytváření lávy. „Pak to může trvat měsíce, a dokonce i roky,“ řekl Thordarsson podle BBC.

Následky horší než "jen" ochromená doprava

Oblaka prachu, který zatím paralyzuje leteckou dopravu, by pak mohla mít daleko horší následky, než se zatím tuší: Evropa – a možná i další kontinenty – by mohla prožít jakousi slabou variantu tzv. „nukleární zimy“, jakou by svět podle počítačových simulací zakusil i v případě omezené jaderné války.

„Kryt“ z vulkanického popela, obklopující Zemi nebo její část, by totiž na několik let snížil množství slunečního záření dopadajícího na povrch planety. Kvůli chladnému počasí by asi klesly zemědělské výnosy, a tím produkce potravin, což by mohlo vyhnat do nebývalých výšin jejich ceny. Zasáhlo by to nejhůř sice chudší části světa, ale těžce by to poznamenalo celkovou již beztak krizí napjatou globální ekonomickou situaci.

To ale není všechno: zastínění prachem by způsobilo ohřátí vyšších vrstev vzduchu, tzv. stratosféry, což by mohlo v kombinaci s působením prachových částic posléze vést k narušení ozónové vrstvy. Díry v ní by propouštěly ultrafialové záření se všemi následnými ničivými dopady na lidské zdraví i přírodu.

Hlavní islandský vulkanolog zůstal kvůli erupci v zahraničí

Výbuch islandské sopky pod ledovcem Eyjafjallajökull zkomplikoval život také čelnému islandskému vulkanologovi Árnimu Snorrasonovi. Odborník na sopečnou činnost uvízl v Nizozemsku, protože mrak popela vychrleného vulkánem zastavil leteckou dopravu ve velké části Evropy.

"Ta situace pro mě není optimální," citovala dnes vulkanologa agentura DPA. "Bylo by lepší, kdybych teď byl doma," dodal Snorrason, který byl v době výbuchu sopky na vulkanologickém sympoziu v Amsterodamu.

Snorrason se chce co nejdříve na Island vrátit, v sobotu proto zamíří lodí do Británie. Nepředpokládá však, že by odtud mohl v dohledné době pokračovat letadlem. "Co jsem se dozvěděl z domova, situace kolem vulkánu se sotva změnila. Sopečná aktivita pokračuje," řekl vulkanolog.

Oblak sopečného popela ochromil leteckou dopravu nad Evropou. Odborníci očekávají komplikace i v nadcházejících dnech, protože se mrak drobných částic rozšiřuje jižním a východním směrem. Už v sobotu ráno by jeho jižní okraj měl sahat od jižní Francie po severní Balkán.

Problémy v letecké dopravě trvají

Letecká doprava v Evropě bude vážně narušená i v sobotu, uvedla služba Eurocontrol. Popel ze sopky Eyjafjallajökull se má šířit dál na jih a východ. Britští experti varují, že narušení letecké dopravy nad Evropu by mohlo trvat i několik dní. Islandští vulkanologové v pátek navíc poukázali na to, že poslední erupce islandského vulkánu z roku 1821 zcela utichla až po dvou letech.

Eyjafjallajökull

ledovec na jihu Islandu ukrývající stejnojmenou sopku (1666 m). Kráter vulkánu má průměr 3 až 4 km.

Od doby ledové je Eyjafjallajökull poměrně aktivní. Poslední zaznamenané erupce vypukly v letech 1612 a 1821. Poslední erupce přitom trvala zhruba dva roky a způsobila vylití ledovcového jezera a následné záplavy.

Popel z této erupce lze najít po celém jihu Islandu.

Reklama

Související články

Vzdušný prostor nad Českem je uzavřen

Vzdušný prostor nad Českou republikou byl v pátek ve 13 hodin uzavřen kvůli výskytu sopečného popelu. Uzavřeno bylo i největší tuzemské letiště v pražské...

Výběr článků

Načítám