Hlavní obsah

Popel z islandské sopky drží leteckou dopravu nad Evropou v šachu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

I během pátku bude letecká doprava v Evropě značně omezena, řada letů včetně mezikontinentálních byla zrušena a mnohá letiště jsou uzavřena. Důvodem je mrak popela a prachu, který ve středu vyvrhla islandská sopka Eyjafjallajökull. Vzhledem k jeho postupu na východ a jih se uzavřel vzdušný prostor i nad Polskem a pobaltskými státy a odpoledne i na ČR

Foto: Reuters

Mrak prachu a popela vyvržený islandskou sopkou

Článek

Zcela uzavřen je vzdušný prostor nad Velkou Británií, Irskem, Norskem, Dánskem, Finskem a nad Belgií a Nizozemskem. S uzavíráním vzdušného prostoru začalo před polednem i Česko.[celá zpráva]

Uzavřen je také vzdušný prostor nad severní částí Francie a Polskem.Podle polského úřadu pro leteckou navigaci PATA byla od  08:00 až do odvolání uzavřena velká část polského vzdušného prostoru s výjimkou letišť Krakov a Rzeszów. Před polednem bylo zavřeno i krakovské letiště, uvedl mluvčí.

Mrak se přesouvá dál, uzavírají se další letiště 

Vzhledem k postupu oblaku na východ se postupně  uzavřela letiště v Polsku. Uzavřen byl i vzdušný prostor nad Litvou, Lotyšskem a Estonskem a pak i letiště v Sofii.

Odpoledne se předpokládá i uzavření letišť v Rakousku. "Kvůli popelu šířícímu se ze severu budou od dnešního pozdního odpoledne či časného večera uzavřena letiště ve Vídni, v Salzburgu a v Linci," sdělily rakouské úřady.

V Británii a v Dánsku zůstane vzdušný prostor uzavřen do soboty, v Irsku a ve Skotsku však možná bude otevřen už v pátek večer. Otevřen je již v Norsku a ve Švédsku, uvedla Skynews. Nicméně islandská sopka podle zpráv chrlí oblaka popela do atmosféry dál.

Ve Švédsku byl dopoledne otevřen vzdušný prostor na severu země, ale stockholmské letiště Arklanda, které denně odbaví 50 000 lidí, zůstává uzavřeno.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Odstavená letadla na londýnském letišti Heathrow

Jak uvedla evropská organizace pro řízení leteckého provozu Eurocontrol, absence silnějších větrů způsobuje, že prach a popel vyvržený vulkánem se pohybuje jen pomalu na východ a zůstává hustý. Očekává, že z 28 000 letů se jich letos uskuteční jen11 000.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Pasažéři zrušených letů na madridském letišti

Uzavřená letiště  v Německu a Francii

Francie uzavřela 24 svých letišť na severu země včetně pařížského.  V Německu zůstávala i v pátek ráno uzavřena letiště v Hamburku, Hannoveru, Brémách, Düsseldorfu, Münsteru/Osnabrücku, Kolíně/Bonnu a znovu uzavřena byla i berlínská letiště Tegel a Schönefeld, ve čtvrtek kolem 22. hodiny dočasně uvolněná.

Foto: Reuters

Satelitní snímek prachu a popela táhnoucí se od Islandu k Evropě

Největší německé letiště, vzdušná křižovatka střední Evropy ve Frankfurtu nad Mohanem, bylo uzavřeno v pátek.  "Od dnešních 08:00 SELČ je přerušena veškerá doprava na letišti ve Frankfurtu," sdělil agentuře AFP mluvčí tohoto třetího největšího evropského letiště.

Foto: Olafur Eggertsson , Reuters

Mrak popela nad Islandem

"Nejde o uzavření celého vzdušného prostoru nad severním Německem, ale o přerušení provozu letišť," řekla mluvčí německého řízení letového provozu Kristina Keleková. "Pokud se situace zlepší, lze tak operativně provoz uvolňovat," dodala.

Pražské letiště Ruzyně sice nebylo do pátečního poledne zasaženo přímo, přesto počítá zrušené lety na desítky. Muselo škrtnout spoje z oblastí dotčených přerušením dopravy a do nich. Pak byla uzavřena i Ruzyně.

 Rušené spoje 

Situace v letecké dopravě je zcela chaotická. Už ve čtvrtek bylo zrušeno 5000 spojů. Pátek přitom nenabízí zlepšení.

Foto: Reuters

Satelitní snímek prachu a popela táhnoucí se od Islandu k Evropě

Sopečná činnost na Islandu narušuje letecký provoz i na transatlantických cestách do USA a Kanady a do Asie. Společnosti Qantas, Japan Airlines, Korean Air, Singapore Airlines a Cathay Pacific zrušily většinu letů do Evropy a čekají, že situace se zlepší až v neděli.

Foto: Reuters

Satelitní záběr islandské sopky

Popílek spadl ve Skotsku

Na Skotsko během noci už během noci spadl popílek, jeho koncentrace však byla velmi nízká. Pro lidi nepředstavuje ohrožení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám