Hlavní obsah

NATO útočí! vyděsila obyvatele středního Ruska televizní reportáž

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Televizní reportáž, ve které vystoupil velitel vojsk ministerstva vnitra, vyděsila v pondělí večer obyvatele Lipecké oblasti ve středním Rusku. Na úvod zpráv podle listu Kommersant zaznělo, že do města dorazili uprchlíci, protože "země NATO útočí z území Ukrajiny na Bělorusko". Až pak se vyděšení obyvatelé dozvěděli, že nejde o skutečnost, ale o téma vojenských manévrů.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci ruských sil ministerstva vnitra

Článek

Při manévrech se vojska ministerstva vnitra cvičila, jak by jednala v případě „ozbrojeného konfliktu“ v blízkosti Ruska.

Ve zprávách televizní společnosti Lipockoje vremja zaznělo: „ Dnes lipečtí vojáci evakuovali obyvatele Ukrajiny, kde byl vyhlášen válečný stav. Státy NATO útočí z území Ukrajiny na Bělorusko. Letadlo s běženci přistálo na lipeckém letišti.“

Ani sami vojáci nepopírají, podle jakého scénáře cvičili. „Scénaře bereme z reálného života,“ uvedl generál Nikolaj Rjabčikov podle serveru NewsRu. Zdůraznil nicméně, že autorky reportáže zkreslily jeho slova. Ty to však popírají, Oksana Koprabelniková prohlásila, že vše, co zaznělo ve zprávách, jí řekl právě Rjabčikov na místním letišti.

Vojenští velitelé jsou z události vyděšeni a snaží se vše vysvětlit jako omyl reportérek, aby zabránili mezinárodnímu skandálu, který by tato interpretace rozsáhlého cvičení, probíhajícího od 13. do 17. dubna v Lipecké, Moskevské, Smolenské, Tulské, Voroněžské, Kurské, Kalužské a Brjanské oblasti, mohla způsobit. Mezi Moskvou a Kyjevem panovaly do zvolení nového prezidenta Viktora Janukovyče špatné vztahy. Jedním z důvodů byla i skutečnost, že Ukrajina usilovala o vstup do NATO.

Tento případ však není ojedinělý. Ještě větší rozruch nadělala minulý měsíc fiktivní reportáž gruzínské televize Imedi o ruské invazi do Gruzie a zabití prezidenta Michaila Saakašviliho. Reportáž odsoudila Moskva, Washington a nakonec i sám Saakašvili.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám