Hlavní obsah

Rusové předali Polákům tělo Lecha Kaczyńského, míří do Varšavy

Novinky, Alžběta Trousilová
Moskva
Aktualizováno

Ve Smolensku bylo v neděli s vojenskými poctami předáno polské straně tělo tragicky zemřelého prezidenta Lecha Kaczyńského. Obřadu se zúčastnil i ruský premiér Vladimir Putin, tělo bylo poté naloženo do letadla a míří do Varšavy.

Článek

Jaroslaw Kaczyński, dvojče mrtvého polského prezidenta Lecha Kaczyńského, identifikoval v noci na neděli tělo bratra a jeho manželky Marii. Uvedla to ruská agentura Ria Novosti. Experti z Ruska a Polska také otevřeli černé skříňky, které na místě havárie našli.

Novinářům to řekl polský poslanec Max Kraczkowski. "Jaroslaw Kaczyński poznal ostatky svého bratra a jeho ženy," řekl poslanec.

Identifikace proběhla v noci ve Smolensku, který Kaczyński spolu s premiérem Donaldem Tuskem navštívil. Setkali se tam s ruským premiérem Vladimirem Putinem.

Jaroslaw Kaczyński je předsedou pravicové strany Právo a spravedlnost a zároveň bývalým polským premiérem.

Tělo prezidenta bude ještě v neděli přepraveno do Varšavy. Oznámil to mluvčí smolenského gubernátora Andrej Jevsjenkov.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Na místě neštěstí pracuje přes 800 záchranářů a expertů.

Černé skříňky jsou poškozené

Experti z leteckého úřadu otevřeli nalezené černé skříňky letadla. Otevírání byli přítomni zástupci polské i ruské strany. Podle sdělení Státní letecké komise byla jedna skříňka poškozená, vypadla z ní cívka. Stalo se to zřejmě vlivem nárazu letadla do země.

Ze sdělení úřadu ale není jasné, zda má cívku k dispozici a zda je její nahrávka použitelná.

Identifikováno je 24 těl

Na místě sobotní letecké nehody u západoruského města Smolensk byla v sobotu nalezena všechna těla obětí a transportní vrtulníky je během večera a noci přepravily do Moskvy.

Tam se také sjíždějí příbuzní obětí k identifikaci těl. Úřady pro ně zajistily ubytování a už po příletu se o ně stará zhruba 40 psychologů.

Podle agentury Ria Novosti bylo zatím identifikováno 24 obětí. Úřady ale také uvedly, že u některých  bude potřeba provést test DNA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám