Hlavní obsah

Sedmnáctiletou oběť si našel na Facebooku, znásilnil ji a zavraždil

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teeside

V pondělí začal v britském Teeside soud s Peterem Chapmanem z Merceyside, sexuálním násilníkem, který si své oběti vyhledával přes Facebook. Pro sedmnáctiletou Ashleigh Hallovou skončilo setkání tragicky. Po nalákání ji znásilnil a zavraždil. Tělo pak pohodil v příkopu u pole. Chapman se v pondělí přiznal.

Článek

Velkou vinu má i policie, protože na Chapmana měla jako na registrovaného sexuálního násilníka dohlížet. Podrobnosti přinesly weby britských deníků.

Chapman se na Facebooku vydával za pohledného teenagera Pete Cartwrighta alias DJ Petea. Jeho profil navštívilo 14 600 lidí, přičemž 3000 měl mezi přáteli - samé ženy ve věku 13 až 31 let.

Šestnáct dívek odpovědělo na jeho sexuální návrhy a poslaly mu své fotografie v prádle. Své profily měl na dalších devíti podobných sociálních sítích, jako je Netlog.

Vyškolená zdravotní sestra, sedmnáctiletá Ashleigh Hallová, si s ním dala schůzku v neděli 25. října 2009. Když spatřila muže, který na ni čekal, byla zaskočena, že místo pohledného mladíka přišel vyholený pětatřicátník.

Podařilo se mu ji přesvědčit, aby si kousek od domu svých rodičů v Darlingtonu nasedla do auta. Tvrdil, že je Cartwrightůw otec a má ji jen vyzvednout, což napsala matce do SMS.

Znásilněná se udusila

Chapman ji pak odvezl do pusté oblasti v okolí Sedgefieldu, kde ji napadl. Spoutal jí zápěstí lepicí páskou a zalepil jí s ní i ústa. Pak ji znásilnil. Po činu jí ještě pevněji svázal paže a nos i ústa přelepil dalšími vrstvami pásky. Dívka se pomalu udusila. Chapman její tělo vyhodil do škarpy u příkopu.

Policie jej dopadla už druhý den, ale úplnou náhodou. Registrační značka jeho auta, které si koupil přes ebay, byla spojována s měsíc starým žhářským útokem v Berkshire. V tu dobu policie ani nevěděla, že Hallová je nezvěstná. Při výslechu řekl policii, že klidně můžou jeho auto rozdrtit a nic nenajdou. Později se ale přiznal: „Včera večer jsem někoho zavraždil.“ Tvrdil ale, že šlo o nešťastnou náhodu.

Chapmanovi hrozí trest doživotí, za mřížemi však stráví nejméně 35 let.

Rodina viní ze smrti své dcery policii

Chapman byl registrovaný sexuální násilník. Kvůli sexuálním útokům byl  od svých patnácti let několikrát vyšetřován. V roce 1996 byl odsouzen na sedm let za znásilnění dvou prostitutek. Po předčasném propuštění se v roce 2000 přestěhoval do Merseyside, kde ho policie pravidelně kontrolovala jako mimořádně nebezpečného sexuálního násilníka.

V březnu ale byl Chapman překlasifikován na středně nebezpečného. Od srpna 2008 jej policie neviděla, i když s ním o měsíc později mluvila. Když s ním v lednu 2009 chtěla projednat dopravní přestupek, zjistila, že nežije v místě trvalého bydliště, ale teprve devět měsíců poté po něm vyhlásila pátrání. Celou dobu žil Chapman ve své dodávce, ze které kontaktoval svou oběť i další ženy. S jednou se měl sejít v den svého zadržení.

Paní Hallová po prvním dnu jednání uvedla: „Takovýmto lidem by se nemělo dovolit vyjít ven. Viním úřady, že ho nechaly jít. Neměly ho pustit....“

Reklama

Výběr článků

Načítám