Hlavní obsah

Slovenskou opozici povede do voleb Iveta Radičová

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Opoziční Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii (SDKU) povede do červnových parlamentních voleb Iveta Radičová. Rozhodli o tom členové strany v sobotních primárních volbách. Radičová získala víc hlasů, než její protikandidát Ivan Mikloš. Radičová získala 62 procent hlasů členů strany, kteří se primárních voleb zúčastnili.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Iveta Radičová slaví velký úspěch

Článek

Bývalý ministr financí Mikloš získal víc hlasů v Bratislavě, Radičová měla převahu například v košickém kraji a v Banské Bystrici. Z čela kandidátky před měsícem odstoupil bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, který neustál kritiku předsedy vládní strany Smer - sociální demokracie Roberta Fica, který odhalil nejasné pozadí financování SDKU.

Radičová loni neúspěšně kandidovala na post prezidenta. V přímých volbách ji porazil Ivan Gašparovič. Radičová však získala milión hlasů. Podle politologů má Radičová větší koaliční potenciál v případě povolebních jednání.

SDKU je nejsilnější opoziční stranou na Slovensku. V posledním období však získává stále větší podporu nová strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka. Podle posledních průzkumů veřejného mínění by SDKU získala něco přes deset procent hlasů a SaS devět. Volby by s přehledem vyhrála vládní stana Smer-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám