Hlavní obsah

Prezidentské volby vyhrál na Ukrajině Janukovyč, vyzval Tymošenkovou k demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Vůdce proruské Strany regionů Viktor Janukovyč vyhrál nedělní prezidentské volby se ziskem 48,95 procenta hlasů. Po sečtení všech lístků to ve středu oznámila ústřední volební komise. Julija Tymošenková dostala 45,47 procenta hlasů. Zatím výsledky nekomentovala. Janukovyč ji podle BBC vyzval, aby opustila post premiérky.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Viktor Janukovyč vyhrál prezidentské volby na Ukrajině.

Článek

Zatímco Janukovyč se už prohlásil vítězem voleb, Tymošenková se k nim dosud nevyjádřila a od voleb mlčí. Už několikrát ohlásila svou tiskovou konferenci, kterou ale vzápětí zatím vždy odvolala.

Podle členů jejího volebního štábu výsledky voleb neuznává a chce je napadnout u soudu, rozdíl mezi oběma soupeři byl 3,48 procentního bodu. [celá zpráva]

Štáb Tymošenkové bude žádat přepočítání hlasů v 900 volebních okrscích. Mezinárodní pozorovatelé volby označili za regulérní a čestné.

Svou soupeřku v prezidentských volbách Juliji Tymošenkovou Janukovyč už v noci vyzval, aby uznala svou porážku. Ve středu na ni pak apeloval, aby opustila post premiérky a tímto krokem zemi uchránila před krizí.

Sází na Moskvu, ale Ukrajinu vidí v Evropě

Viktor Janukovyč v rozhovoru pro CNN zdůraznil, že není loutkou ani chráněncem Kremlu a že ve funkci prezidenta bude hájit jen zájmy své země. Vztahy s Ruskem ale označil za prioritu své politiky. "Hlavní prioritou ve vztazích s Ruskem bude zajištění stability energetických dodávek," řekl a upozornil, že se to týká nejen Ukrajiny, ale také Evropské unie. "Nová politika bude založena na vzájemných zájmech a dobrých vztazích jak s Ruskem, tak s Evropskou unií."

Ve vztazích Ukrajiny s Evropskou unií Janukovyč slíbil, že podnikne kroky k uzavření dohody o volném obchodu a zvýšení životní úrovně Ukrajinců na úroveň členských zemí Evropské unie.

Janukovyč, který se v minulosti stavěl zásadně proti členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci, zdůraznil, že bude pokračovat ve spolupráci s aliancí. "Nicméně otázka členství Ukrajiny v této organizaci se musí rozhodnout v celonárodním referendu," řekl Janukovyč.

Reklama

Související články

Volby na Ukrajině vyhrál Janukovyč

Proruský kandidát na ukrajinského prezidenta Viktor Janukovyč je vítězem voleb. Oznámila to v pondělí ústřední volební komise na své internetové stránce. Po...

Výběr článků

Načítám