Hlavní obsah

Tymošenková volby napadne u soudu

Kyjev

Neúspěšná kandidátka z ukrajinských prezidentských voleb Julija Tymošenková neuzná vítězství Viktora Janukovyče a volby napadne jako neregulérní. Uvedla to parlamentní frakce její strany.

Foto: Gleb Garanich , Reuters

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

Po sečtení 99,27 procenta odevzdaných volebních lístků je jasné, že Tymošenková svého rivala už předstihnout nemůže. Získala 45,86 procenta hlasů, zatímco Janukovyč 48,76 procenta. Sčítání bude dokončeno během úterka.

Pozorovatelé OBSE označili volby za kvalifikované, transparentní a čestné. Šéf pozorovatelské mise OBSE Joao Soares prohlásil, že hlasování bylo působivou ukázkou demokratických voleb. Tímto jasným prohlášením OBSE podle agentury AP zvýšila tlak na Tymošenkovou, aby porážku uznala.

Tymošenková v noci svolala poradu svého volebního štábu a parlamentní frakce své strany. Jednalo se za zavřenými dveřmi a premiérka po něm neučinila žádné prohlášení. Tymošenková tiskovou konferenci od pondělního poledne přeložila už několikrát.

V úterý zástupci parlamentní frakce její strany uvedli, že volby nebyly spravedlivé, provázely je podvody z Janukovyčovy strany. "Volební den ukázal cynické porušení ukrajinských zákonů ze strany Janukovyčova týmu, nátlak na voliče a široký arzenál falšování, jehož se dopustila Strana regionů," řekl jeden z poslanců Bloku Julije Tymošenkové. "Proto blok oznamuje, že bude u soudu hájit své právo a právo našich občanů na čestné a transparentní volby," dodal.

Janukovyč už o úřad před soudem přišel

Premiérka už před nedělním hlasováním avizovala, že bude-li výsledek těsný, může jej napadnout u soudu. Soud zvrátil i výsledky prezidentské volby v roce 2004. Tehdy zrušil Janukovyčovo vítězství na úkor jeho soupeře Viktora Juščenka. Tymošenková prohlašovala také, že v případě prohry a nejasností povede lidi do ulic. K tomuto její strana zatím mlčí.

Volební účast při nedělním druhém kole voleb byla 69 procent, o tři procenta vyšší než v lednovém prvním kole. Podle analytiků bude Janukovyčův nástup do nejvyššího úřadu znamenat mírný odklon od Evropské unie na úkor větší spolupráce s Ruskem.

Reklama

Související články

Volby na Ukrajině vyhrál Janukovyč

Proruský kandidát na ukrajinského prezidenta Viktor Janukovyč je vítězem voleb. Oznámila to v pondělí ústřední volební komise na své internetové stránce. Po...

Výběr článků

Načítám