Hlavní obsah

Volby na Ukrajině vyhrál Janukovyč

– Kyjev • Aktualizováno

Proruský kandidát na ukrajinského prezidenta Viktor Janukovyč je vítězem voleb. Oznámila to v pondělí ústřední volební komise na své internetové stránce. Po sečtení 98,42 procenta odevzdaných hlasů Janukovyč získal 48,60 procenta, zatímco dosavadní premiérka Julija Tymošenková 45,81 procenta.

Článek

Pozorovatelé OBSE označili volby za kvalifikované, transparentní a čestné. Šéf pozorovatelské mise OBSE Joao Soares prohlásil, že hlasování bylo působivou ukázkou demokratických voleb.

Tímto jasným prohlášením OBSE podle agentury AP zvýšila tlak na Tymošenkovou, aby porážku uznala. Očekává se, že premiérka učiní k volbách prohlášení.

Tymošenková tak už svého rivala nemůže předstihnout. Zatím ale odmítla uznat porážku, takže nejistota kolem dalšího vývoje stále trvá.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Viktor Janukovyč na brífinku v Kyjevě oznamuje vítězství ve volbách.

Ještě v noci byl Janukovyčův náskok čtyřprocentní. Tymošenková ho mírně stahovala.

Volební komise odhaduje volební účast na 70 procent, tedy asi o tři procentní body větší než v lednovém prvním kole.

Janukovyč se už v neděli večer označil za vítěze hlasování. Tymošenková to však odmítla s tím, že "je příliš brzy dělat jakékoliv závěry". Své stoupence vyzvala, aby bojovali za každý hlasovací lístek.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Julija Tymošenková míří na tiskovou konferenci.

Tak těsné vítězství ovšem může být zpochybněno, Tymošenková uvedla ještě před zahájením druhého kola, že bude-li výsledek těsný, může jej napadnout u soudu.

Člen volební komise Michail Ochendovsky sdělil, že komise nemá žádné informace o rozsáhlých podvodech. Přesto očekává, že neúspěšný kandidát u soudu výsledky napadne.

"V souladu s tradicemi ukrajinských voleb poražený nikdy prohru nepřijímá," připomněl ještě před uzavřením volebních místností.

Ukrajina je v těžké situaci

Pokud se stávající výsledky potvrdí, pak by podle agentury AP Janukovyčovo vítězství mohlo v zemi obnovit do velké míry vliv Moskvy. Za nynějšího vedení se Ukrajina snažila vytvářet úzké vztahy se Západem a naopak uzavřít období politických dějin, které vyvrcholilo oranžovou revolucí.

V každém případě bude mít vítěz voleb nelehkou situaci, neboť mu padne na bedra řada problémů, státní pokladna je prázdná, země zadlužená, panuje v ní nezaměstnanost, platy i důchody jsou nízké. Navíc je Ukrajina rozdělena mezi proevropsky orientovaný západ země a prorusky orientovaný průmyslový východ. Vše ještě komplikuje jazykový spor, protože na východě se mluví rusky.

Podle průzkumů Ukrajinci stále podporují ekonomické a politické cíle oranžové revoluce z roku 2004, mnozí jsou ale hluboce rozčarováni selháním vedení při plnění slibovaných reforem. Odborníci se domnívají, že za vedení Janukovyče oslabí vztahy Ukrajiny s Evropskou unií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám