Hlavní obsah

Německá zubařka odmítla ošetřit chlapce jménem Džihád

– Donaueschingen
Právo, DPA, vpl

Zubařka v německém Donaueschingenu odmítla ošetřit chlapce, protože jeho křestní jméno bylo Cihad. Cihad je obdobou arabského slova Džihád, které se překládá jako „svatá válka". Doktorka chlapcovo jméno považovala za vyhlášení války všem, kteří nevyznávají islám.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zubařka nyní prý lituje toho, že šestnáctiletého chlapce s rovnátky v úterý neošetřila. „Když jsem si přečetla v kartotéce jeho jméno, vylekala jsem se. Chci se omluvit. Nemohl vlastně za to, že mu rodiče dali takové jméno," uvedla.

Lékařčin přístup chlapcovy rodiče šokoval. Křestní jméno vybrali proto, že se jim líbilo, ne z islamistických pohnutek. „Až dosud syn nikdy neměl se jménem potíže. V Turecku je to běžné jméno, v Německu se nad ním nikdo nepozastavoval ,“ řekl jeho otec.

Také lékaři kroutí hlavou. „Jméno nebo náboženství není důvodem pro odepření péče. Politika nemá v čekárnách co dělat,“ podotkla Ute Meierová, šéfka lékařské komory spolkové země Bádensko-Württmebesko.

Podle odborníků se jméno Džihád v různých svých psaných podobách chlapcům v islámském světě dává a uznává se. Odkazuje prý na angažovanost svého nositele při šíření muslimské víry či při šíření dobra. Negativní nádech pojem ale dostal zejména po teroristických útocích radikálních islamistů z 11. září 2001 v USA, míní experti.

Reklama

Výběr článků

Načítám