Hlavní obsah

Irský soud schválil vydání členů Berdychova gangu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Irský soud dle advokáta svolil k vydání členů Berdychova gangu Půty a Šuleje k stíhání do Česka v dalších případech. Jde i o loupež století.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí do soudní síně Davida Berdycha.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti informaci o vydání nepotvrdilo s tím, že dosud neobdrželo oficiální vyjádření z irské strany. Půta s bývalým příslušníkem slovenské policejní zásahové jednotky Šulejem byli v roce 2006 zadrženi v Irsku na základě eurozatykače.

V irské vazbě pobývali do května 2008. Dublinský soud je v minulosti vydal k trestnímu stíhání do Česka, rozhodnutí se ale týkalo pouze skutků gangu z let 1999 až 2001, kterými se zabýval středočeský krajský soud v rámci poslední části rozsáhlého procesu se skupinou kolem Davida Berdycha.

Berdychův gang se pácháním trestné činnosti v letech 1996 až 2002 obohatil o nejméně 46 miliónů korun. V přestrojení za policisty přepadli a unesli asi 14 podnikatelů. Navíc při fingovaných dopravních kontrolách přepadali kamióny. Gang využíval znalostí policejní taktiky, používal policejní výstroj, výzbroj a padělané doklady.

Obžaloba v této části procesu popisovala více než deset skutků. Šlo především o loupežná přepadení podnikatelů či kamionů. Půta dostal pravomocně deset a Šulej šest let vězení.  Půta se Šulejem jsou podezřelí z účasti i na dalších zločinech, Česko tak muselo požádat o vydání i v těchto případech. Jde třeba o takzvanou loupež století, při níž se ztratilo 153 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám