Hlavní obsah

V Kosovu se údajně kšeftovalo i s orgány Čechů

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obětí kšeftů s lidskými orgány, které kosovští Albánci po skončení války se Srbskem v roce 1999 údajně odnímali zajatým vojákům i civilistům a prodávali je, byli také cizinci, mezi nimi Rusové a Češi. Prohlásil to srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič.

Foto: Profimedia.cz

Srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič

Článek

„Šlo i o jiné občany než Srby a nealbánské obyvatele Kosova. Předpokládá se, že tam byli nějací Rusové a Češi,“ napsal bez jakýchkoli podrobností srbský deník Blic s odvoláním na Vukčeviče.

Všichni prý skončili v tzv. žlutém domě v albánském Burelu. Zde měli specialisté najatí tehdejší Kosovskou osvobozeneckou armádou (UCK) zajatcům ve speciální pitevně odebrat ledviny, jádra a srdce a nedobrovolné dárce povraždit. Orgány pak podle Vukčeviče mířily na „Západ i Východ, do Turecka, Saúdské Arábie...“.

„Švýcar a Němec se nejspíš objevili mezi příjemci ledvin, jater a dalších orgánů, které byly odebrány v Albánii a přes prostředníky prodány v hrůzyplné, ale perfektně organizované operaci, do níž se zapojila soukromá letadla a milióny dolarů,“ napsal už v květnu deník Washington Times.

Kosovo nařčení odmítá

Zprávou o únosech, vraždění a prodeji tělesných orgánů šokovala svět jako první loni na jaře exžalobkyně haagského tribunálu Carla del Ponteová v knize Lov: Já a váleční zločinci. V této souvislosti zmínila i nynějšího premiéra Kosova Hashima Thaciho.

Obvinila navíc představitele správy OSN v Kosovu, že vyšetření hrůzných zločinů páchaných UCK zabránili. Správcem OSN pro Kosovo byl tehdy současný francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

Představitelé kosovských Albánců označili tvrzení o obchodu s lidskými orgány za naprostý výmysl a propagandu. „Není to pravda. Může si psát, co chce, ale na této historce není zbla pravdy,“ reagoval tehdy mluvčí Ochranného sboru Kosova (vznikl z UCK) Semsi Sula.

Thaci, někdejší politický vůdce UCK, obvinění rozhodně odmítl. Připustil pouze, že někdo prý mohl zneužít uniforem UCK.

Důkazy prý zničil Haag

Britský novinář Michael Montgomery ovšem letos na jaře napsal, že důkazy o unášení a vraždění lidí kvůli obchodu s jejich tělesnými orgány existovaly, ale zničil je haagský tribunál pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY). Ve „žlutém domě“ se prý našel použitý lékařský materiál a stopy krve na podlaze. Doličné předměty byly podle novináře zaslány do Haagu k analýzám, výsledky však nikdy nepřišly – materiál byl zlikvidován.

„Jsem si zcela jistý, že (důkazy) byly v Haagu zničeny. Neřekl to pouze Vladimir Vukčevič, ale potvrdil to také Jose Pablo Baraybar, bývalý šéf úřadu UNMIK (správa OSN nad Kosovem) pro pátrání po nezvěstných osobách v Kosovu,“ řekl serveru Balkan Insight Montgomery.

Nyní kauzu vyšetřuje Rada Evropy. Pátrání vede švýcarský senátor Dick Marty, jehož proslavilo vyšetřování aféry okolo tajných věznic pro podezřelé teroristy, které CIA údajně měla ve východní Evropě. Sám Marty průběh pátrání odmítá komentovat a vše chce zveřejnit až po jeho skončení.

ČR o ničem neví

České ministerstvo zahraničí v pondělí Právu sdělilo, že o údajných českých obětech kšeftů s orgány nemá žádné informace a nikdo včetně vyšetřovatelů případu českou stranu v této souvislosti nikdy oficiálně nekontaktoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám