Hlavní obsah

Dánsko ustoupilo ultrapravici, desetinásobně zvýšilo odchodné pro imigranty

Právo, Vladimír Plesník
Kodaň

Dánsko plánuje desetinásobné zvýšení "stimulační odměny", kterou poskytne imigrantům za to, že odjedou zpět do své vlasti. Každému přistěhovalci ochotnému natrvalo opustit tuto severskou zemi vyplatí až sto tisíc dánských korun (342 tisíc Kč). Jde o ústupek krajní pravici.

Článek

Středopravá menšinová vláda premiéra Larse Lökkeho Rasmussena se na návrhu dohodla v rámci projednávání rozpočtu na rok 2010 s krajně pravicovým uskupením Dánská lidová strana (DF). Dosud Kodaň nabízela přistěhovalcům za návrat do vlasti 11 tisíc dánských korun.

"Cílem návratu je dostat imigranty z EU a Skandinávie," zdůvodnil místopředseda DF Peter Skaarup. Suma je určena "obyvatelům nezápadních zemí, kteří se nedokážou začlenit do dánské společnosti a které by tato významná částka mohla motivovat k odchodu".

Šéfka DF Pia Kjaersgaardová je přesvědčena, že pokles počtu přistěhovalců ulehčí především přetíženým rozpočtům měst a obcí: "Víme, že dlouhodobě nezaměstnaní cizinci, kteří k nám přijeli za dávkami, nikoli za prací, zatěžují rozpočty sociálních a zdravotnických zařízení."

Do dohody mezi vládou a ultrapravicovými populisty podle listu Copenhagen Post spadá schválení 10 miliónů dánských korun na zdokonalení pasových kontrol a na skenery napojené na databázi Interpolu s údaji o ukradených cestovních dokumentech.

Od roku 1997 Dánsko, jež od roku 2001 zavedlo nejpřísnější zákony pro přistěhovalce, dobrovolně opustilo 2 524 cizinců, převážně z bývalé Jugoslávie, Iráku, Íránu, Somálska a Libanonu. Přistěhovalci tvoří 7,3 procenta dánské populace (celkem 5,5 mil. obyvatel).

Reklama

Výběr článků

Načítám