Hlavní obsah

Ruská armáda nacvičovala invazi a jaderný útok na Polsko

Novinky, Tomáš Reiner
Varšava

Poláky pobouřila zpráva o simulovanému útoku ruské armády na Polsko ze vzduchu i z moře. Cvičení, na němž se měli podílet i Bělorusové, se podle společensko-politického týdeníku Wprost uskutečnilo v září.

Foto: Profimedia.cz

Ruské cvičení Západ 2009

Článek

Oficiálně se obranného cvičení s krycím názvem Západ mělo zúčastnit asi 13 000 vojáků. Nacvičovali odpalování jaderných střel, vylodění na polském pobřeží nedaleko Kaliningradu a útok na plynovody. Součástí manévrů byl také nácvik postupu proti případnému povstání národnostní menšiny v Bělorusku, které má s Polskem napjaté vztahy a kde žije významné množství Poláků.

„Nezapomeňte, že se to uskutečnilo během 70. výročí Sovětské invaze do Polska,“ podotkl poslanec Marek Opiola, zatímco jeho kolega Karol Karski požádal Evropskou komisi, aby cvičení také odsoudila.

Foto: Profimedia.cz

Poláky zpráva o manévrech rozlítila. „Rusko odkrylo své skutečné záměry vůči Polsku. Každý Polák se teď musí přihlásit buď jako vlastenec nebo zrádce,“ citoval britský list The Daily Telegraph jednoho rozhořčeného rozhlasového posluchače. Poláci mají od světové války a po 40 letech v područí Sovětského svazu k Rusku nedůvěru.

Ministr obrany Bogdan Klich zpochybnil, že šlo o obranné manévry, když je označil za demonstraci síly. Šéf kanceláře prezidenta Lecha Kaczyňského Wladyslaw Stasiak zase uvedl, že cvičení a jeho název všechny vrátilo do dnů Varšavské smlouvy.

Moskva a Minsk uvedly, že operace měly pomoci k zajištění strategické rovnováhy ve východoevropském regionu. Cvičení se účastnil i ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Reklama

Výběr článků

Načítám