Hlavní obsah

Barroso: Irsko nebude mít eurokomisaře, pokud odmítne Lisabonskou smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Irsko by mohlo ztratit právo na svého eurokomisaře, pokud v druhém referendu za začátku října odmítne Lisabonskou smlouvu. Prohlásil to předseda Evropské komise José Barroso v rozhovoru pro list The Irish Times.

Článek

"Jediný způsob, jak zaručit, že Irsko bude vždy mít komisaře, je hlasováním "ano" pro "Lisabon"," uvedl José Barroso, který v sobotu navštívil Irska.

"Jestliže (výsledkem bude) "ne", budeme samozřejmě muset snížit počet komisařů. Tak je to v současných smlouvách a my jsme z právního hlediska nuceni to učinit," doplnil Barroso, podle něhož by odmítnutí smlouvy vyvolalo destabilizaci země v rámci EU a mělo by vliv i na ekonomiku, která v současnosti prochází těžkým obdobím.

"Existují určitě pochybnosti o budoucí pozici Irska. Někteří lidé se mě ptali: opustí Irsko EU? Pro důvěru investorů je důležité, aby Irsko mělo jistou budoucnost v EU," řekl Barroso v rozhovoru.

V pořadí druhé referendum, v němž budou Irové rozhodovat o přijetí či odmítnutí reformy upravující chod evropských institucí, se bude konat 2. října. První veřejná volba proběhla loni v červnu a smlouva byla odmítnuta. Podle odhadů by však nyní mohla projít.

Aby Lisabonská smlouva vstoupila v platnost, musí ji uznat všech 27 zemí EU. Ratifikace reformy proběhla zatím v 23, podpis prezidenta chybí v Německu, Polsku a Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám